Treće Dučecove spelancije ostaju na području hortikulture, a uzele su si za cilj obnovu sjevernog drvoreda, od crkve prema raskrižju kod dućana. Ideja se oslonila na već postojeću inicijativu Mjesnog odbora, a ovoj – kako se to danas kaže – sinergiji, spremno se pridružila gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Barišićem, kojemu srdačno zahvaljujemo. Tu je i nezaobilazni VG Komunalac i – dakako – sponzori. Naime, preventivnim uklanjanjem dosadašnjih stabala u središtu Mraclina ostala je panjevina koju je trebalo zamijeniti novim nasadom. Prijedlog novog drvoreda razradila je naša stručnjakinja Iva Brozinčević, a lipa (Tilia tomentosa), sveto drvo starih Slavena, nametnula se kao logičan izbor. Jedanaest mladica lipe iz rasadnika zagrebačkog Zrinjevca dolazi u zamjenu za posječena stabla, kako bi se u danima oko sv. Vida, kad Mraclin diše doista punim plućima, svojim mirisom pridružile punini lipanjskog ugođaja.

Stoga sve Mraclince, a osobito stanovnike na potezu drvoreda, koji će najviše uživati u budućoj hladovini, obavješćujemo da će u četvrtak 3. o.m. Komunalac povaditi panjeve, zatim nasuti zemlju kako bi se poravnali neizbježni ožiljci, a potom će se iskopati rupe za nove mladice. Sadnja se planira za subotu 5. studenoga, u 14 sati, a sponzori se pozivaju da svoje drvo posade sami i tako se na najbolji način osiguraju da im investicija ne propadne.

Za priručnu okrjepu svim subotnjim izvođačima, kao i cijenjenoj publici, Dučec organizira malu pučku kuhinju na Drevovom gruntu, a nisu isključene ni druge kulturne atrakcije. Uostalom, kako naglašava novi ministar turizma Gari Cappelli, Hrvatsku treba pozicionirati kao gastro-eno destinaciju, pa je stoga red da počnemo od vlastitog dvorišta.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.