Poslije svibanjskih izbora za članove Vijeća Mjesnog odbora Mraclin, na prvoj, konstituirajućoj sjednici, održanoj početkom srpnja, za predsjednika VMO-a izabran je g. Tihomir Hubak, nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice. Novoga predsjednika zaskočili smo odmah po povratku s godišnjeg odmora s nekoliko prigodnih pitanja i potpitanja, na koja nam je spremno odgovorio.

Mraclinci Vas očito poznaju čim su Vam poklonili povjerenje. No, za ostale čitatelje portala nekoliko riječi o sebi?

– Rođen sam 1963, godine u Zagrebu, ali od rođenja živim u Mraclinu. Po zanimanju sam strojarski i vatrogasni tehničar, zaposlen na benzinskoj postaji u Velikoj Gorici u sastavu grupe Petrol Hrvatska. Član sam DVD-a Mraclin pune 43 godine. U mlađim godinama aktivniji, sada manje, ali nastojim biti prisutan i pružiti pomoć u onom djelu za koji sam osposobljen.

Što u svome mandatu vidite kao najvažnije zadatke pred Mjesnim odborom?

– Problema ima puno, od infrastrukture, prometnica, zapuštenih prostora, do manjka prostora u dječjem vrtiću, nedostatka prostora za održavanje tjelesne nastave u školi, te problema oko financiranja društava i udruga. Zatim, tu je problem odlagališta otpada Mraclinska dubrava. Pod tim mislim na slabu informiranost o količinama i vrstama otpada, te podatke o tome odakle sve dolazi otpad na zbrinjavanje u naše selo, jer građani primjećuju razne registarske oznake i razna poduzeća koja dovoze otpad na odlagalište, a nisu sva u sastavu Gradskog poduzeća VG Čistoća.

Ali, ipak i među tim problemima postoje neki prioriteti?

– Tako je. Prvi i osnovni prioritet je izgradnja kanalizacijskog sustava kroz cijelo mjesto, te – nakon izgradnje – rekonstrukcija i konačno uređenje prometnica kroz Mraclin, bilo da su županijskog ili lokalnog karaktera. Prije samog početka izvođenja radova na kanalizacijskoj mreži očekujemo izmještanje prometa na alternativnu lokaciju, za potrebe odlagališta otpada i poslovnu zonu Mraclin. Grad ima mogućnost da bez prevelikih financijskih odricanja preusmjeri promet na prije navedene lokacije, a to uskoro i očekujemo.

Održava li sastav MO-a ono što bismo mogli nazvati političkim raspoloženjem Mraclina?

– Ha, mislim da je to teško pitanje. Mi Mraclinci smo specifični kad je politika u pitanju. Previše ima napetosti i političkih mišljenja. Vrije prije, kipi za vrijeme izbora, a sve se brzo rashladi nakon toga. Ali, hrabre nas dobri primjeri zajedničkog djelovanja u selu. Najbolji primjer je KUD Dučec, pod vodstvom našeg Kove, koji je objedinio sve u selu, neovisno o političkom izboru. Na takvom putu je i DVD, te naša ženska udruga “Anđele”, a mislim da smo se i mi u novom sazivu MO-a isto tako “kliknuli”, što su pokazale i prve tri sjednice, gdje su svi zahtjevi i prijedlozi izglasani jednoglasno.

Kakvu suradnju očekujete s Gradom?

– Izvrsnu. Naime, uz naše poduzetnike i naše građane, koji izdvajuju veliku količinu sredstava – što kroz PDV, što kroz nemali prirez – smatram da nam je Grad veliki dužnik. Stoga sam posebno zadovoljan što je na vlasti ostala garnitura na čelu sa gradonačelnikom Barišićem, jer treći mandat daje garanciju da će i Mraclin konačno doći na red za velike investicije i poboljšanje uvjeta života mraclinskih poreznih obveznika.

Oprezni ljudi uvijek su spremni na moguće prepreke. Gdje bi se mogle očekivati eventualne poteškoće u radu?

– Mislim da je trenutno najveći problem što se polako bližimo kraju godine, a to znači da je gradska kasa vjerojatno pri kraju. Zbog toga smo već podnijeli zahtjeve u mjesnu samoupravu za naše prioritete, kako bi stali u red za naredni proračun i ušli u fazu izrade projekata. Projekti nisu mali, ali se baziraju uglavnom na osnovnim potrebama za normalan život.

Koje konkretne projekte imate u vidu?

– U prvom redu izvedbu kanalizacijske mreže. Naravno, uz dobru kontrolu, sudjelovanje MO-a u koordinaciji sa svim izvođačima, gradskim vlastima i nadzornim organom… Svjestan sam da će poteškoća biti u svim zadatcima koje smo postavili, ali vjerujem da uz nas sedam iz MO-a, naše gospodarstvenike i građane, možemo doći do zajedničkog cilja.

I za kraj: kako vidite Mraclin na kraju ovog mandata?

– Četiri godine izgledaju kao vrlo dug period, ali kod velikih poslovnih zahvata godine prođu vrlo brzo. A situacija je kod nas baš takva – puno planova, puno projekata, a malo vremena. Usprkos svemu ja sam uvijek veliki optimist i siguran sam da ćemo ono zacrtano i odraditi. Naš Mraclin na kraju ovog mandata vidim kao jedno prekrasno uređeno mjesto, ugodno za život, s puno organiziranih kulturnih, sportskih priredbi i događaja.

Tihomir Hubak u razgovoru s našim suradnikom