Spomen bista mladom hrvatskom vojniku, Tomslavu Hrkovcu koji je 1991. godine poginuo u Domovinskom ratu podignuta je jučer u Mraclinu u sklopu Vidovih dana.

Mraclinci se s ponosom sjećaju ratnih godina, a posebice dragog im Hrka koji je će im, kažu, uvijek ostati u sjećanju. -O njegovom karakteru svjedoči i to da je poginuo usljed posljedica ranjavanja obavljajući humanu zadaću, spašavajući svoje kolege. Na tome mu veliko hvala- rekao je predsjednik Udruge HVIDR-e Tomislav Hrkovec iz Mraclina, Krešo Hubak. Tomslav je u rat krenuo kao mladić, 21-ogodišnjak kad se priključio 10. brigadi Teritorijalne obrane (kasnije 153. goričke brigade). Ranjen je 12. prosinca 1991., a desetak dana kasnije umire od posljedica ranjavanja.

Pjesma Rastanka za Hrka
I dok su prisutni čitali retke o Tomislavu, prisjećali se Domovinskog rata i teških godina, svatko je od posjetitelja bio zaokupljen svojim mislima. Minute su prolazile kao sati, okolica je bila potpuno tiha, a zrakom se orila samo pjesma Rastanka kojom su svoje hvala iskazali mraclinski tamburaši. Svečanost je okupila i brojne mještane, članove HVIDR-e, počast su mu iskazali i vatrogasci te Turopoljski banderij, a prisutna je bila i Tomislavova obitelj. Majka Ljubica, sa suzom u oku, prisjeća se ratnih dana i pogiblje svog sina. Imala je, kaže, 40 godina. Riječi joj teško dolaze na usta. Briše suze. -Hvala svima-, tek tiho progovara.

Nastavak Vidovih dana
„Domovinski rat ne smijemo zaboraviti“ poruka je koju je jučer odaslao i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Mladići poput Tomislava dali su svoje živote za spas i oslobođenje Domovine i njih se, kaže, Barišić s ponosom sjećamo. Mraclinci su jučer obilježili i blagdan sveca zaštitnika, Sv. Vida, a uz misno slavlje, građani su prisustvovali i koncertu duhovne glazbe u mjesnoj crkvi. Događanja u sklopu Vidova se nastavljaju, a raznovrsni sadržaji zasigurno će privući brojne posjetitelje.Večeras vas u Mraclinu čeka kreativna Tomago radionica s početkom u 17 sati, dok je četvrtak rezerviran za tamburašku glazbu. S početkom u 20 sati u društvenom domu zabavljat će vas tamburaški sastavi Alibi, Lajbeki, Stres, Harmonija, i Tamburaški orkestar KUD-a Bukovac.

Izvor: http://www.gorica.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.