U prepunom Društvenom domu jučer je održana tradicionalna tamburaška večer. Nastupili su svi mraclinski tamburaši – TS Lajbeki, TS Alibi, TS Takt, TS Modra galica, TS društva Dobre duše, veliki tamburaški orkestar i ženski tamburarški sastav KUD-a Dučec te gosti – tamuraški sastav KUD-a Sesvete.

Dobre duše i Alibi otvorili večer

Večer su otvorile Dobre duše. Društvo Dobre duše djeluje već petnaestak godina. Ova grupa mraclinskih veseljaka započela je svoja druženja prilikom proslava imendana i čestitarenja. Danas kontinuirano uvježbaju i izvode nepravedno zaboravljene narodne melodije našeg kraja. Već tradicionalno okupljaju se prilikom proslava imendana svojih članova te organiziraju fašničku povorku uz spaljivanje fašnika.

image

Uslijedio je Tamburaški sastav Alibi, koji još od samih početaka u KUD-u Dučec, prije 15 godina, djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu. Danas su oni vrhunski tamburaški sastav sa širokim repertoarom i više autorskih pjesama. Osvojili su brojne nagrade i priznanja na raznim festivalima diljem Hrvatske. Posebice treba istaknuti Velikogorički festival na kojem su svake godine njihove pjesme odlično prihvaćene od strane publike i stručnog žirija. Nastupali su i na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi, festivalu Veče uz tambure u Banja Luci itd. Snimili su i CD.

image

TS Takt iznenadio publiku

Tamburaški sastav Modra galica zapaženo je djelovao i nastupao 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. U početku su svirali uglavnom samo za potrebe Kulturno umjetničkog društva, ali kasnije, kada su prepoznati kao dobri zabavljači, i na raznim veselicama u Mraclinu i cijelom Turopolju. Na neki način, postali su simbol Mraclina kao vrhunski tamburaši.

image

Najmlađi mraclinski tamburaški sastav je Takt. Dečki su svoje prve tamburaške korake, kao i većina mraclinskih tamburaša, započeli u KUD-a Dučec. Njihov voditelj Željko Kravarščan Studo naučio ih je sve što znaju o tamburama i dodatno ih poticao da budu što bolji. Nakon pet godina sviranja u Društvu, stvorila se ideja o osnivanju novog tamburaškog sastava po uzoru na starije tamburaše – Alibi i Lajbeke. Trenutno ih je petero u sastavu, Petar Vinetić na primu, Stjepan Kos na braču 1, Filip Križanić na braču 2, na kontri Josip Jurenić i Luka Kos na berdama.
image

Gosti iz Sesveta

Tamburaška večer ugostila je tamburašku sekciju KUD-a Sesvete koja je osnovana kad i samo društvo – 1997. godine. U današnjem sastavu svira 8 tamburaša i kao takvi djeluju dvije godine. Svojim upornim radom u protekle dvije godine uvježbali su niz koreografija koje izvode kao pratnja folklornoj skupini KUD-a, kao i nekoliko glazbenih intermezza. Sudjelovali su na raznim manifestacijama u zemlji i inozemstvu kao što su Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Aurea fest u Požegi, Brodsko Kolo, međunarodni festival folklora u Pragu i dr.

image

Za kraj Lajbeki i veliki orkestar KUD-a Dučec

I tamburaški sastav Lajbeki potekao je iz KUD-a Dučec. Oni danas čine stalni postav tamburaškog orkestra KUD-a Dučec, glavni su nositelji svih događanja u organizaciji Društva. Osim što odlično sviraju, dečki su i vrhunski plesači, pa po potrebi društva i plešu. Sviraju na brojnim zabava i veselicama. Imali ste ih sigurno prilike već čuti ovih dana. Snimili su nekoliko svojih autorskih pjesama, a i oni redovito i uspješno sudjeluju na Velikogoričkom festivalu. Izveli su Dugo nije behar miriso, Tako tebe volim ja, Nemoj noći brzo proći.

image

Veliki tamburaški orkestar KUD-a Dučec djeluje od 1998. godine, kad se nakon duljeg niza godina u Mraclinu osniva tamburaška skupina pod vodstvom Željka Kravarščana Stude. Tijekom godine sastav se mijenjao, a danas je mješavina tri generacije tamburaša proizašlih iz Studine škole. Prate sve skupine Društva na nastupima, a većina njih po potrebi i pleše u Društvu. Iza sebe imaju veliki broj nastupa, turneja diljem svijeta, samostalnih cjelovečernjih koncerata. Predstavili su se novim prigorskim spletom.

image

Premijerni nastup ženskog tamburaškog sastava KUD-a

Sinoć je svoj premijerni nastup imao tamburaški sastav Srećice. Na inicijativu nekoliko članica KUD-a u listopadu prošle godine počinje s radom ženski tamburaški sastav KUD-a Dučec pod nazivom TS Srećice. Ime Srećice nastalo je na jednoj probi kada im je njihov voditelj Željko Kravarščan Studo rekao: „idemo, srećice moje, svirati“. U tom trenu cure su znale da će to biti ime njihovog sastava. U sastavu sviraju Patricija Cvetnić, Lorena Galeković, Jelena Kos, Marija Hubak, Linda Kos, Marija i Josipa Vukašinec. Patricija svira prvi prim i učenica je prvog razreda srednje ekonomske škole u Velikoj Gorici. Lorena svira drugi prim te je upravo završila osnovnu školu u Vukovini. Jelena svira kontru i diplomirana je psihologinja. Marija Hubak svira bajs, a Marija Vukašinec drugi brač te zajedno studiraju Lovstvo i zaštitu prirode u Karlovcu. Linda Kos svira čelo i pohađa prvi razred hotelijersko turističke srednje škole u Zagrebu. Josipa Vukašinec svira prvi brač i studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

image

Vrhunac večeri bila je Pjesma rastanka koju su zajedno odsvirali veliki orkestar i ženski tamburaški sastav KUD-a Dučec. Na kraju cure su se zahvalile predsjedniku Vjekoslavu Kovačiću i Upravnom odbor KUD-a na podršci, a posebne zahvale uputile su svom voditelju – Željku Kravarščanu Studi bez kojeg bi ovo sve bilo nezamislivo.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.