Kakve veze imaju sveta Lucija, Veliko spravišče Plemenite opčine turopoljske, Dan grada Velike Gorice, grički top i Hasan paša Predojević?

Svi znamo da je sveta Lucija zaštitnica Plemenite opčine Turopoljske i da na njezin dan Turopoljci biraju svojega župana. I da je to Dan grada. I da se to slavi. Ali otkada i zašto?

Za ovo nam je bitna 1592. godina. Za bolje pojašnjenje početi ćemo s 1591. Zašto? Te godine je Hasan paša Predojević imenovan beglerbegom bosanskoga pašaluka. I odmah je počeo ratoborno. Napao je Sisak, no nakon četiri dana opsade čuveni Toma Bakač Erdödy ga je uspješno potjerao. Ali, Hasan se nije smirio. Već sljedeće godine je počeo s opsežnim pripremama. Prvo je osvojio (na prevaru) tvrdi grad Bihać. Na ušću rijeke Petrinjčice u Kupu sagradio je utvrdu, da bi još bolje ugrozio Sisak. Došlo je do bitke kod Bresta, koju je osmanska vojska dobila. Poginulo je do 2000 pripadnika kršćanske vojske. Nakon toga Turopolje više nije bilo branjeno. Spaljena su 42 sela, kao roblje odvedeno je preko 2 000 Turopoljaca. 27. rujna je najstrašniji dan Mraclina. Selo je potpuno spaljeno. Spominje ga i Krleža u Baladama Petrice Kerempuha:

Mraclin gori, Lukavec, Komešov glavni stan,

Kerestinec pod Odrom, Botinec je zežgan.

Mraclinci su napustili svoje selo na 20 godina. Lomničani su pobjegli u Kostanjevec. Predojeviću se htjelo i Zagreba. Zapravo, Zagreba još nije bilo. Pri promatranju Gradeca na Hasana je iznenada i potpuno neočekivano s kule Lotrščak opalio dugometni top, kriomice dobavljen iz Graza.

Turskoga napadača to je preplašilo, prekinuo je pripreme za napad i od tada grički top svakoga dana točno u podne na Jelačić placu plaši golubove kao i strane turiste. Hasan se povukao prema Sisku. Pljačkanju i porobljavanju nije bilo kraja. Haračenje nije prestajalo do dugo u zimu. I tada, 13. prosinca napada silni snijeg. Turci su se morali povući. Turopolje je moglo predahnuti. Turopoljci su u ovome vidjeli pomoć svete Lucije, počeli su je još više štovati i moliti joj se za pomoć. Nakon što je sljedeće godine, 22. lipnja 1593. u čuvenoj bitki kod Siska turska vojska poražena, a sam Hasan paša Predojević izgubio život utopivši se u Kupi, svetu Luciju se štovalo još i više. Ova bitka je bila značajna prekretnica u obrani Hrvatske. Slavi se na više načina. U znak zahvale za pobjedu svakoga dana u 14 sati oglašava se malo zvono zagrebačke katedrale, kao i u Sisku od 22. lipnja 2010. godine.

Od 1612. godine, kada su se Turopoljci vratili u svoja sela, župana više ne biraju na Jurjevo, već 13. prosinca, na dan svete Lucije.