Na poziv Grada Velike Gorice za dodjelu javnih priznanja grada Velike Gorice za 2017. godinu, Vijeće mjesnog odbora Mraclin istaknulo je kandidaturu Vladimira Cvetnića Mileka, te ga predložilo za nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića za iznimna dostignuća u višegodišnjem razdoblju na području društvenih djelatnosti.

Na prijedlog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, Suzana Klapšec Macenić kandidirana je za nagradu Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ za izniman doprinos na razvoju poljoprivrede, proizvodnje cvijeća, začinskog bilja i povrća.

Povjerenstvo je odobrilo dodjelu 12 nagrada među kojima su i prijave Suzane Klapšec Macenić i Vladimira Cvetnića, no sve još mora potvrditi i Gradsko vijeće Grada Velike Gorice na svojoj sjednici koja će se održati 11. prosinca. Priznanja bi im trebala biti uručena na dan Grada Velike Gorice 13. prosinca 2017. povodom proslave Dana Grada.

Čestitamo!

Suzana Klapšec Macenić

Suzana Klapšec Macenić rođena je 8. studenog 1969. u Zagrebu. Završila je srednju poljoprivrednu školu, smjer fitofarmaceutski tehničar. Udana je i majka jednog djeteta. Od 1995. godine nositelj je OPG-a, a od 1997. godine otvara Obrt za cvjećarsko aranžerske usluge i proizvodnju cvijeća i povrća kojima ukrašava crkve, restorane i razne manifestacije.

Svoju proizvodnju započinje 1991. godine u Mraclinu na površini od 100m2. Danas, 26 godina kasnije, proizvodnju cvijeća proširila je na 4000 m2 u suvremeno opremljenim plastenicima. Osim cvijeća, unatrag 3 godine, započela je i sa proizvodnjom povrća, začinskog bilja i flanaca. 26 godina prisutna je na tržnici u Velikoj Gorici gdje svakodnevno prodaje našim sugrađanima cvijeće i dekoracije od cvijeća. Svojim savjetima o uzgoju cvijeća i povrća rado pomaže svojim sugrađanima.

Osam godina je bila dopredsjednica Udruge proizvođača cvijeća Zagrebačke županije, te 12 godina tajnica iste. 40 godina je član dobrovoljnog vatrogasnog društva, te ima čin vatrogasnog časnika uz niz medalja i priznanja koje je dobila za svoj rad. Sudjeluje na raznim gradskim i županijskim manifestacijama: Dani jabuka (2004.-2014. godine), Velikogorički glazbeni festival (9 godina), Dani Grada Velika Gorica, te raznim humanitarnim, društvenim i sportskim udrugama.Na međunarodnoj izložbi Floraart 2016. godine dobila je nagradu za detalj „Turopoljske šarene košarice“, a 2017. godine nagradu za originalnost poruke cvjetne instalacije. U 2017. godine nagrađena je za svoj rad titulom najuzornije seoske žene Zagrebačke županije.

Vladimir Cvetnić Milek

Vladimir Cvetnić rođen je u Mraclinu 16. rujna 1944. od oca Franje Cvetnića i majke Ane Cvetnić rođ. Galeković. Ljubav prema glazbi nasljeđuje od oca Franje, koji je bio jedan od osnivača i dugogodišnji voditelj kulturno-umjetničkog društva u Mraclinu, te je više od 60 godina obavljao dužnost orguljaša kako u našoj Kapeli svetog Vida u Mraclinu, tako i u Župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini. Nakon njegovog odlaska, sin Vladimir ga nasljeđuje na ovim dvjema dužnostima.

Franjo Cvetnić Esperant i pjevački zbor u Karmel Brezovici

Osnovnu školu Vladimir Cvetnić završio je u Mraclinu i Velikoj Gorici, a školovanje nastavlja u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu – smjer teorija glazbe i instrument klavir. Nakon glazbene škole upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu, no nakon treće godine, nažalost, prekida studij.

Već od rane mladosti – 1957. godine – uključuje se u rad Kulturno-umjetničkog društva kao član zbora kojeg vodi njegov otac Franjo, da bi 1966. godine postao voditelj koreograf, te na toj funkciji otvorio KUD-u put prema prvim velikim uspjesima. Društvo sudjeluje na prvoj Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1966. godine, a 1968. Društvo otvara Smotru. U svibnju 1967. godine, zajedno sa drugim društvima iz Zagreba, KUD „Dučec“ pod Cvetnićevim koreografskim vodstvom sudjeluje u Beogradu na sletu povodom ondašnjeg Dana mladosti. Zajedno sa Društvom 1969. godine gostuje u Bologni kao predstavnik grada Zagreba kod potpisivanja povelje o bratimljenju ta dva grada.

KPD Ivan Goran Kovačič 1966. godine: Vladimir Cvetnić Milek nalazi se u prvom redu

Bilježio je stare napjeve i običaje vezane uz Mraclin i Turopolje, te postavio koreografiju žetvenih običaja u Turopolju „Dolženice“, koju su tadašnje vlasti zabranile zbog pjesme „Vesela budi, Marijo“, koja se je izvodila kao zahvala za dobru žetvu. Današnje KUD „Dučec“ tu je koreografiju, zahvaljujući upravo njemu, obnovilo i ponovno je izvodi u svojem programu. Cvetnić svoj umjetnički rad u KUD-u obavlja do 1971. godine, kada kao zauzeti vjernik i domoljub doživljava politički progon te mu se oduzima putovnica. Nedugo za tim, 1974. godine, Društvo je moralo otkazati već dogovoreno gostovanje u Belgiji, budući da tadašnje vlasti nisu željele Cvetnića pustiti u inozemstvo, a i samom KUD-u zabranjuje se daljnje djelovanje.

Progon Vladimira Cvetnića nastavlja se sve do uspostave samostalne Hrvatske kad mu je putovnica napokon vraćena. Povodom proslave 85. godišnjice djelovanja kulturno umjetničkog društva „Dučec“ nagrađen je priznanjem za svoj doprinos u radu Društva.

Član je DVD-a Mraclin od 4. siječnja 1970. Ispit za vatrogasca položio je 17. travnja 1971. godine., vatrogasni dočasnik postaje 5. ožujka 1977., vatrogasni časnik 28. prosinca 1971., te na kraju, 13. svibnja 1982. godine, postaje viši vatrogasni časnik. Za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva u Mraclinu biva višestruko nagrađivan, te je tako dobio diplomu društva 25. veljače 1978., spomenicu za 10 godina rada 26. siječnja 1980. srebrnu vatrogasnu medalju 30. siječnja 1982., zvijezdu sa zlatnim obilježjem 30. siječnja 1988., spomenicu za 20 godina rada 20. siječnja 1990., spomenicu za 30 godina rada 24. siječnja 2000., te spomenicu za 40 godina rada 29. siječnja 2011. godine.

Gospodin Vladimir Cvetnić u Plemenitoj opčini turopoljskoj i plemenitoj sučiji Mraclin aktivan je od samog obnoviteljstva tj. od 1991. godine. Dugogodišnji je aktivni član koji pridonosi ugledu i značaju naše plemenite sučije kroz POT i šire. Koliko god mu zdravstveno stanje dopušta sudjeluje u kulturnim događanjima sučije Mraclin.

Bio je i dugogodišnji član Nogometnog kluba „Mraclin“, kraće je vrijeme obnašao funkciju predsjednika, a bio je dugogodišnji član Upravnog odbora kluba.

Svoj radni vijek započeo je 1967. godine u Osnovnoj školi „Juraj Stančić“ Vukovina, gdje provodi dvije školske godine, a u školskoj godini 1969./1970. radi u školi „Eugena Kvaternika“ u Velikoj Gorici, kao nastavnik glazbenog odgoja. No, zbog svojih političkih uvjerenja i angažmana u Hrvatskom proljeću dobiva otkaz. Ostatak svojeg radnog vijeka proveo je uspješno vodeći obiteljsku tvrtku „Braća Cvetnić“, koja i danas radi, a kojoj je on – zajedno sa ocem i bratom – stvorio temelje. Danas je u mirovini.

Vladimir Cvetnić Milek i pjevački zbor u Kapeli svetog Vida

Gospodin Vlado Cvetnić od 1997. godine svira orgulje i vodi crkveni zbor u kapeli svetog Vida u Mraclinu. Ove godine navršilo se punih 20 godina od kako svake nedjelje, te povodom svih blagdana kroz godinu, sjedi na svojem mjestu na korušu, za orguljama. Za tu veliku obavezu i odgovornost ne prima drugu plaću osim radosti zajednice u kojoj živi, i kojoj daruje dio sebe i svojega slobodnog vremena.

Život Vladimira Cvetnića Mileka sav protječe u znaku zajednice kojoj duboko pripada, te stoga ne čudi da je ostavio neizbrisiv trag u svim društvima u kojima je član, a kojima i danas svoje znanje i iskustvo rado stavlja na raspolaganje.

Fotografije: Kronike Velike Gorice, Vesna Tafra, Mladen Štuban, Vlado Vinetić, arhiva KUD-a Dučec

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.