Stara je izreka da život piše romane (a ljudi čitaju stripove, dodali bi cinici). Kad smo prije nekoliko godina objavili popis stradalnika Drugog svjetskog rata i poraća pokrenuli smo nekoliko takvih romana. Jedan od njih, priča o obitelji Lesinger, već je imao svoj nastavak, a jedno poglavlje stiglo nam je nedavno iz Kanade gdje je lani umrla Zora Radotić, rođena Lesinger, kći Andrije Lesingera. Iz prisjećanja na Zoru, objavljenom na portalu Otawa Citizen, izdvajamo sljedeće sjećanje:

“Zora je rođena u Mraclinu, Hrvatska, kao najmlađe od petero, danas pokojne, djece Terezije i Andrije Lesingera. Otac ih je ostavio u ratu, a kako je obitelj bila vrlo siromašna Zora je u potrazi za boljim životom sa samo 19 godina krenula na put preko Austrije i Njemačke pa preko oceana u Kanadu u koju je stigla 1958. godine. Supruga Josepha upoznala je u izbjegličkom kampu u Austriji 1957. godine. Vjenčali su se 1960. godine, a 1961. godine dobili su Nancy. Zora je voljela spominjati kako se toga dana kad su došli iz rodilišta u firižideru imali samo glavicu kupusa. Vremena su bila teška, ali Zora i Joseph su marljivo radili za svoju obitelj, koju je 1963. povećao Steven. Ubrzo su se skućili, kupili i kolibu iznad jezera Forest gdje su provodili svaki slobodni trenutak i priređivali zabavne susrete s prijateljima. Zora je bila izvanredna domaćica, ni traga prašine nije bilo u njenoj kući. Kao odlična kuharica spremala je hrvatska jela za obitelj i prijatelje – svi pamte palačinke i šmarglu – a njeno susjedstvo uvijek je bilo prožeto mirisima filane paprike, sarme, pilećeg paprikaša i gulaša.

No, poslovne amicije dovele su ih na Floridu gdje su sve do odlaska u penziju držali motel. U penziji su se dali na brojna putovanja, među njima i u Hrvatsku, a kad su ih pritisle zdravstvene teškoće smjestili su u Otawu, blizu kćeri Nency i njene obitelji”

Zora je preminula prije nešto više od godine dana, 18. srpnja 2020., u 82. godini života. Kako navodi dirljivo sjećanje na stranicama otawskoga portala, Zora je među ožalošćenima imala već i svoje praunuke, a spominju se i rođaci u Hrvatskoj. Počivala u miru Božjem.