Od kad i zakaj sesvetski ogenj v Mraclinu?

Na Sesvete navečer, uoči Dušnoga dana, zvonila su zvona i molilo se dugo u noć. Zvonari su se smjenjivali. Onima, koji su se odmarali, bilo je zima. I zakurili su ogenj. Tako je nastao “sesvetski ogenj”, jedinstveni događaj i to jedino u Mraclinu. Nije nam poznato da se to događa igdje drugdje. S vremenom se kurilo i v Dolencu i na Obreži, natjecalo se čiji je ogenj veći. Drva su bila skupa, a starih automobilskih guma je bilo dosta. To je dalo puno ognja, ali i dima. Jednom je zacrnilo i našu cirkvu Sv. Vida. Naravno, bilo je i prigovora. I zbog toga se osamdesetih prestalo. Ako netko zna točnije kada, neka javi.

Ako je paljenje guma bio razlog za prestanak, zašto se taj lijepi običaj ne bi nastavio bez guma. Zato je 1994. bila početak ponovnog kurenja sesvetskoga ognja v Mraclinu. Tri ili četiri godine kasnije, da bi se razveselilo brojnu dječicu, počeo se peći kesten, ili bolje reći kostajn. Pozivamo vas da i ove godine budete sudionici te lijepe tradicije. Počinje u 18 sati – ili ob šeste vure navečer – na Sesvete. Doprinos u drvima će biti toplo pozdravljen. Tko nema dobrog starog vina, može i mošt.

A da ne zaboravimo ono glavno, zbog čega je sve i počelo: molitvu. Pozivamo vas da ovaj najvažniji i najljepši dio našeg starog običaja obnovimo u punini.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.