Me─Ĺu brojnim aktivnostima koje Du─Źec ima, pro┼ílog se vikenda u Mraclinu odr┼żao trodnevni seminar folklornog pjevanja pod vodstvom maestra, mr. art. Bojana Pogrmilovi─ça. Bila je to prilika da ─Źlanovi Du─Źeca usavr┼íe svoje umije─çe folklornog pjevanja. Seminar je pohodilo 30-ak ─Źlanova Dru┼ítva.


Bojan Pogrmilovi─ç┬áje vrhunski vokalni pedagog, solo pjeva─Ź i dirigent, poznatiji kao vi┼íegodi┼ínji dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske ÔÇ×Lado, ali i brojnih amaterskih folklornih dru┼ítava. Svoju glazbenu suradnju ostvaruje u radu s brojnim hrvatskim klapama s kojima posti┼że vrhunske uspjehe (Cesarice ÔÇô Porin, Mareta i Gajeta ÔÇô FDK Omi┼í, Barun). ─îlan je ┼żirija brojnih me─Ĺunarodnih i nacionalnih natjecanja zborova i folklornih ansambala, a kao vokalni pedagog, svoje veliko glazbeno iskustvo i znanje podijelio je s mnogim ansamblima, zborovima i klapama diljem Hrvatske i ┼íire. Iznimno po┼ítuju─çi raznolikost hrvatske tradicijske glazbe, maestro Pogrmilovi─ç u svom radu polazi od pristupa da vokalna tehnika mora biti u slu┼żbi autohtonih okvira glazbe koja se izvodi.┬á

Kojni moji, kojni sokolovi

Osim maestra Pogrmilovi─ça, seminaru je prisustvovao Du─Źecov voditelj pjevanja Antun Kottek koji bio jedan od inicijatora ove suradnje. Bio je ovo zanimljiv, pou─Źan, ali ujedno i vrlo zahtjevan seminar pjevanja. Izazovno je i vrlo te┼íko tehni─Źki osvijestiti i prakti─Źno primijeniti na─Źine postava i kontrole glasa, govornog aparata i disanja. No, upravo je maestrov pristup, vrhunska stru─Źnost te ogromno glazbeno iskustvo uvjerilo ─Źlanove Du─Źeca da mogu probiti okvire svojih glasovnih mogu─çnosti. Probiti vlastite granice najve─çi je ┼żivotni izazov, a u pjeva─Źkom smislu to je osje─çaj koji osna┼żuje, hrabri i poti─Źe na rast i razvoj. U Du─Źecu se nadaju da je ovo po─Źetak jedne lijepe suradnje sa maestrom Pogrmilovi─çem.

Zapevala ti─Źica pisana
Lepo moje ravne pole

Foto: Matija Kos