Među brojnim aktivnostima koje Dučec ima, proÅ”log se vikenda u Mraclinu održao trodnevni seminar folklornog pjevanja pod vodstvom maestra, mr. art. Bojana Pogrmilovića. Bila je to prilika da članovi Dučeca usavrÅ”e svoje umijeće folklornog pjevanja. Seminar je pohodilo 30-ak članova DruÅ”tva.


Bojan Pogrmilović je vrhunski vokalni pedagog, solo pjevač i dirigent, poznatiji kao viÅ”egodiÅ”nji dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske ā€žLado, ali i brojnih amaterskih folklornih druÅ”tava. Svoju glazbenu suradnju ostvaruje u radu s brojnim hrvatskim klapama s kojima postiže vrhunske uspjehe (Cesarice – Porin, Mareta i Gajeta – FDK OmiÅ”, Barun). Član je žirija brojnih međunarodnih i nacionalnih natjecanja zborova i folklornih ansambala, a kao vokalni pedagog, svoje veliko glazbeno iskustvo i znanje podijelio je s mnogim ansamblima, zborovima i klapama diljem Hrvatske i Å”ire. Iznimno poÅ”tujući raznolikost hrvatske tradicijske glazbe, maestro Pogrmilović u svom radu polazi od pristupa da vokalna tehnika mora biti u službi autohtonih okvira glazbe koja se izvodi. 

Kojni moji, kojni sokolovi

Osim maestra Pogrmilovića, seminaru je prisustvovao Dučecov voditelj pjevanja Antun Kottek koji bio jedan od inicijatora ove suradnje. Bio je ovo zanimljiv, poučan, ali ujedno i vrlo zahtjevan seminar pjevanja. Izazovno je i vrlo teÅ”ko tehnički osvijestiti i praktično primijeniti načine postava i kontrole glasa, govornog aparata i disanja. No, upravo je maestrov pristup, vrhunska stručnost te ogromno glazbeno iskustvo uvjerilo članove Dučeca da mogu probiti okvire svojih glasovnih mogućnosti. Probiti vlastite granice najveći je životni izazov, a u pjevačkom smislu to je osjećaj koji osnažuje, hrabri i potiče na rast i razvoj. U Dučecu se nadaju da je ovo početak jedne lijepe suradnje sa maestrom Pogrmilovićem.

Zapevala tičica pisana
Lepo moje ravne pole

Foto: Matija Kos