Foto: Vitomir Štuban

Skice iz povijesti Nogometnog kluba Mraclin

U lipnju 2002.godine održana je svečana akademija povodom 70 godina od osnutka Nogometnog kluba Mraclin. Izdana je i slavljenička knjiga ‘Mraclinački nogometni memento’ autora Stjepana Cvetka i Davora Štubana. Uručivala su se i priznanja zaslužnim pojedincima. Jedan od nagrađenih bio je i legendarni Nikola Galeković Ben. Sjećam se jedne prijateljske utakmice u Hrašću, bilo nas je 12. U to smo vrijeme juniori iz ‘zlatne generacije’ (Đis, Šelc, Šera, Jimi, Kasa…) počeli ulaziti u seniorsku momčad. Jedan od nas je bio jedina rezerva, igrao je Ben. Ben nije bio vrhunski hakler, nisu ga krasile pretjerane nogometne vještine i na poluvremenu smo zamjerili treneru i na toj utakmici igraču Josipu Galekoviću Joškecu zato kaj Ben igra, a ovaj naš u punoj formi sjedi na klupi. Joškec je samo mirno odgovorio: Kaj pričate? Mi budemo ovak i onak pobijedili, a Ben zaslužuje da si odigra poluvrijeme. To je veliki klupski čovjek, a i veliki čovjek. Kasnije i s vremenom smo shvatili koliko je bio u pravu. Starije se mora poslušati. Na slici predsjednik alfa i omega kluba 2002.godine Mladen Galeković uručuje priznanje legendi, jedinom Big Benu.

nk-prije-radova
Foto: Vitomir Štuban

Trava je, dakako, počela nicati u travnju 2002.godine. Nova Graba u cvatu. Gazda je naredio projektantima Old Traford izgled, isti takav pad. Vode na travnjaku nije smjelo biti. Nekoliko godina kasnije i nakon godina održavanja Nova Graba je i dalje najljepši nogometni teren ne samo nekog amaterskog nogometnog kluba. Šire. Od Majura do Laduča.

veterani
Foto: Vitomir Štuban

Godine 2002. veterani Nogometnog kluba Mraclin nastupaju u jakom sastavu. Na slici su Vitomir Štuban, Zlatko Galeković Đo, Ivica Vukašinec, Miroslav Galeković, Ivo Samardžić, Vlado Štuban, Željko Cvetnić, Vjekoslav Kovačić i Zlatko Čunčić (voditelj, stoje), te Josip Vincek, Ratko Cvetnić, Davor Galeković, Darko Lendarić, Željko Šimun, Marijan Lektorić i Darko Vukašinec (čuče). Kultni opis momčadi, za ona dobra stara vremena, glasi: straga ‘praona’- peri deri igrač može proći lopta ne – malo žešća, špice legendarne i neuhvatljive golim okom, vezni je red, dakako, igrao u rombu!!

Foto: Vitomir Štuban
Foto: Vitomir Štuban

Juniori su danas već zaboravljene 2002.godine osvojili četvrto mjesto u natjecanju velikogoričke Nogometne lige. Znali su tijesno pobijediti i činili su to češće, a znali su i izgubiti sa značajnijim minusom. Na slici su pokojni Željko Polančec (trener), Marko Kos Prvi, Filip Križanić (prisilni golman na toj utakmici), Marko Kos Drugi, Nikola Galeković, Danijel Kadlec, Viktor Pelc i Davor Štuban (športski direktor)(stoje), a Luka Kos, Željko Cvetnić, Lovro Posavec, Almir Sejdinović, Goran Vukašinec i Josip Bartolić (čuče). Juniori su već te zaboravljene 2002.godine činili ono što su neke najveće svjetske momčadi pokušale nedavno – igrali su bez špice!!! Dakako, ne zato što su tako htjeli…

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.