Mandat aktualnoga saziva Vijeća mjesnog odbora uÅ”ao je u drugu polovicu. Nakon prijeđenih pola puta obraćamo se predsjedniku Vijeća Tihomiru Hubaku s pitanjima koja proistječu iz vremena “ustoličenja” Vijeća kad smo se prvi puta naÅ”li da za naÅ” portal porazgovaramo o perspektivama i planovima za iduće četiri godine Mraclina.

Izvedbu kanalizacijske mreže prije dvije godine stavili smo na vrh liste prioriteta. Ono Ŕto vjerojatno najviŔe zanima čitatelje jest u kojoj smo danas fazi s tim projektom?

– To je svakako najambiciozniji plan naÅ”eg mandata. U 2020. očekujemo definitivni početak radova. Prema infomacijama iz Grada novčana konstrukcija je zatvorena, izvođač izabran, rok za žalbe je istekao, prema tome početkom iduće godine očekujemo početak radova.

Nove prometnice se, koliko vidimo, grade i ne planira se stati. OdlagaliÅ”te otpada Mraclinska dubrava također je “na trasi”?

– Da, od komunalnih djelatnosti spomenuo bih izgradnju novog mosta kod Sitnice, kojim se omogućava slobodan protok voda i nesmetani prolaz naÅ”im poljodjelcima do njiva. Tu je i redovito ā€œkrpanjeā€ naÅ”ih loÅ”ih prometnica. No, treba istaknuti da je najvažniji i najskuplji projekt u fazi zavrÅ”etka, a to je izgradnja obilazne ceste u dužini od cca 1800 metara, koja će povezati državnu cestu D-30 sa odlagaliÅ”tem Mraclinska dubrava, a ujedno rasteretiti prometovanje teÅ”kih kamiona kroz naÅ”e mjesto. Napominjem da će usporedno s cestom biti izgrađena i biciklistička staza.

Ideja obilaznice ne bi se smjela zaustaviti samo na odlagaliŔtu?

– Tako je. Obilaznica puni smisao dobiva tek produžetkom ceste prema mraclinskoj industrijskoj zoni, a informacija koju imamo od pročelnika Katulića govori da se taj dio sprema u drugoj polovici 2020 godine.

Å to je s manjkom prostora u dječjem vrtiću i nedostatkom prostora za održavanje tjelesne nastave u Å”koli?

– Posebno zadovoljstvo mi je spomenuti da je krenuo postupak za izgradnju nove Å”kole. Objekt bi imao cca 1200 kvadrata, a imao bi četiri učionice, te ostale prateće sadržaje u gornjem dijelu, a u donjem dijelu tri vrtićke s jednom jasličkom jedinicom, sa svim pratećim prostorijama. Idejni nacrt je gotov, a prema informacijama iz Grada, radovi bi iÅ”li u nekoliko etapa, tako da bi objekt bio kompletiran za tri do četiri godine.

Mraclin ima brojna i vrlo aktivna druŔtva i udruge. Kako ide financiranje tako bogatog druŔtvenog života?

– Od planova koje smo zacrtali za ovu godinu ostvarili smo sljedeće: napravljena je nova kotlovnica na igraliÅ”tu Nova graba, nabavljena pumpa za zalijevanje trave na igraliÅ”tu NK Mraclin. U DruÅ”tvenom domu adaptirani su i uređeni prostori kojima se koriste mnoga druÅ”tva i udruge: garderoba KUD-a, soba za probe tamburaÅ”kih sekcija, velika prostorija, uređen je i opločen hodnik, uređena prostorija za umirovljenike, te prostorija za naÅ”e branitelje, kao i mala terasa. Vrijedno je spomenuti i kako smo sva sredstva za Vidove dane, dobivena od Grada, raspodijelili nositeljima programa – KUD-u Dučec i NK-u Mraclin. Ukratko, svim druÅ”tvima i udrugama omogućili smo nesmetani rad, uredne i tople prostore. Ali, tu moram spomenuti i velike zasluge naÅ”ih domara.

Mraclin je sve čeŔće popriÅ”te manifestacija od nacionalnog značaja. Za malo mjesto to je velika počast, ali sasvim sigurno i obveza?

– Svjesni smo toga. Već smo u dva navrata dali logističku i domaćinsku potporu novoosnovanom goričkom Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kojem na čelu stoji naÅ” akademik Željko Cvetnić, a pomogli smo i proslavu magazina Olimp, časopisa Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je upravo u Mraclinu obilježio svoju 20. obljetnicu.  

Neke od akcija koje se spremaju u drugom dijelu mandata već smo spomenuli. Å to je prvo na redu kad su mjesna druÅ”tva u pitanju?

– Od prioritetnih radova ove godine krećemo sa renoviranjem objekta Stare grabe. Tu je novo kroviÅ”te i ostali neophodni radovi u objektu. Zatim ide promjena ulaznih vrata na objektu Nove grabe, te postavljanje 9 radijatora, kako bi se omogućio rad u zimskim uvjetima. Planiramo obnoviti i malonogometno igraliÅ”te, na kojem je potrebno presvući novi sloj asfalta. DVD-u osiguravamo 40 kvadrata pločica za uljepÅ”avanje nove sjenice koju su naÅ”i vatrogasci izgradili sami vlastitim sredstvirna. Nastavit ćemo s renoviranjem DruÅ”tvenog doma, u skladu s mogućnostima. Od iduće godine naÅ” mjesni odbor preko mjesne samouprave dobiva novčana sredstva za manje komunalne radove, pa je na nama da na pravedan način izdvojimo prioritete koje ćemo pokriti tim sredstvima.

I za kraj ono Å”to se povremeno znalo javiti kao neuralgija – kako teče komunikacija s Gradom?

– Rekao bih da teče na visokom nivou. Grad je svjestan koliko Mraclin, sa svim svojim prednostima, doprinosi cjelini Velike Gorice, a i mi smo svjesni koliko grad, uz korektan odnos, može i mora pomoći Mraclinu!