Mandat aktualnoga saziva Vijeća mjesnog odbora ušao je u drugu polovicu. Nakon prijeđenih pola puta obraćamo se predsjedniku Vijeća Tihomiru Hubaku s pitanjima koja proistječu iz vremena “ustoličenja” Vijeća kad smo se prvi puta našli da za naš portal porazgovaramo o perspektivama i planovima za iduće četiri godine Mraclina.

Izvedbu kanalizacijske mreže prije dvije godine stavili smo na vrh liste prioriteta. Ono što vjerojatno najviše zanima čitatelje jest u kojoj smo danas fazi s tim projektom?

– To je svakako najambiciozniji plan našeg mandata. U 2020. očekujemo definitivni početak radova. Prema infomacijama iz Grada novčana konstrukcija je zatvorena, izvođač izabran, rok za žalbe je istekao, prema tome početkom iduće godine očekujemo početak radova.

Nove prometnice se, koliko vidimo, grade i ne planira se stati. Odlagalište otpada Mraclinska dubrava također je “na trasi”?

– Da, od komunalnih djelatnosti spomenuo bih izgradnju novog mosta kod Sitnice, kojim se omogućava slobodan protok voda i nesmetani prolaz našim poljodjelcima do njiva. Tu je i redovito “krpanje” naših loših prometnica. No, treba istaknuti da je najvažniji i najskuplji projekt u fazi završetka, a to je izgradnja obilazne ceste u dužini od cca 1800 metara, koja će povezati državnu cestu D-30 sa odlagalištem Mraclinska dubrava, a ujedno rasteretiti prometovanje teških kamiona kroz naše mjesto. Napominjem da će usporedno s cestom biti izgrađena i biciklistička staza.

Ideja obilaznice ne bi se smjela zaustaviti samo na odlagalištu?

– Tako je. Obilaznica puni smisao dobiva tek produžetkom ceste prema mraclinskoj industrijskoj zoni, a informacija koju imamo od pročelnika Katulića govori da se taj dio sprema u drugoj polovici 2020 godine.

Što je s manjkom prostora u dječjem vrtiću i nedostatkom prostora za održavanje tjelesne nastave u školi?

– Posebno zadovoljstvo mi je spomenuti da je krenuo postupak za izgradnju nove škole. Objekt bi imao cca 1200 kvadrata, a imao bi četiri učionice, te ostale prateće sadržaje u gornjem dijelu, a u donjem dijelu tri vrtićke s jednom jasličkom jedinicom, sa svim pratećim prostorijama. Idejni nacrt je gotov, a prema informacijama iz Grada, radovi bi išli u nekoliko etapa, tako da bi objekt bio kompletiran za tri do četiri godine.

Mraclin ima brojna i vrlo aktivna društva i udruge. Kako ide financiranje tako bogatog društvenog života?

– Od planova koje smo zacrtali za ovu godinu ostvarili smo sljedeće: napravljena je nova kotlovnica na igralištu Nova graba, nabavljena pumpa za zalijevanje trave na igralištu NK Mraclin. U Društvenom domu adaptirani su i uređeni prostori kojima se koriste mnoga društva i udruge: garderoba KUD-a, soba za probe tamburaških sekcija, velika prostorija, uređen je i opločen hodnik, uređena prostorija za umirovljenike, te prostorija za naše branitelje, kao i mala terasa. Vrijedno je spomenuti i kako smo sva sredstva za Vidove dane, dobivena od Grada, raspodijelili nositeljima programa – KUD-u Dučec i NK-u Mraclin. Ukratko, svim društvima i udrugama omogućili smo nesmetani rad, uredne i tople prostore. Ali, tu moram spomenuti i velike zasluge naših domara.

Mraclin je sve češće poprište manifestacija od nacionalnog značaja. Za malo mjesto to je velika počast, ali sasvim sigurno i obveza?

– Svjesni smo toga. Već smo u dva navrata dali logističku i domaćinsku potporu novoosnovanom goričkom Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kojem na čelu stoji naš akademik Željko Cvetnić, a pomogli smo i proslavu magazina Olimp, časopisa Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je upravo u Mraclinu obilježio svoju 20. obljetnicu.  

Neke od akcija koje se spremaju u drugom dijelu mandata već smo spomenuli. Što je prvo na redu kad su mjesna društva u pitanju?

– Od prioritetnih radova ove godine krećemo sa renoviranjem objekta Stare grabe. Tu je novo krovište i ostali neophodni radovi u objektu. Zatim ide promjena ulaznih vrata na objektu Nove grabe, te postavljanje 9 radijatora, kako bi se omogućio rad u zimskim uvjetima. Planiramo obnoviti i malonogometno igralište, na kojem je potrebno presvući novi sloj asfalta. DVD-u osiguravamo 40 kvadrata pločica za uljepšavanje nove sjenice koju su naši vatrogasci izgradili sami vlastitim sredstvirna. Nastavit ćemo s renoviranjem Društvenog doma, u skladu s mogućnostima. Od iduće godine naš mjesni odbor preko mjesne samouprave dobiva novčana sredstva za manje komunalne radove, pa je na nama da na pravedan način izdvojimo prioritete koje ćemo pokriti tim sredstvima.

I za kraj ono što se povremeno znalo javiti kao neuralgija – kako teče komunikacija s Gradom?

– Rekao bih da teče na visokom nivou. Grad je svjestan koliko Mraclin, sa svim svojim prednostima, doprinosi cjelini Velike Gorice, a i mi smo svjesni koliko grad, uz korektan odnos, može i mora pomoći Mraclinu!