U siječnju 2011. godine autori Cyber Parikožara objavili su sljedeći tekst i video uradak:

“Autor romana “Polusan” Ratko Cvetnić,slobodno morem reći, “naše gore list” u jednom od rijetkih istupa u medijima u intervjuu za tportal govori o svom romanu kojim je ušao u finale književne nagrade roman@tportal.hr

Poslušajte intervju sniman na dvorišću v Mraclinu, obogaćen karakterističnim mraclinskih zvukovima vlovljenim širokopojasnim mikrofonom prilikom snimanja intervjua te interesantna razmišljanja gospona Cvetnića.

Ratko Cvetnić,(rođen u Zagrebu 1957. godine) romanom Kratki izlet 1997. godine postaje pravom književnom senzacijom. Zapisima u kojima opisuje svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu na južnom bojištu, od kolovoza 1992. do rujna 1993. godine, izazvao je veliki interes čitatelja, a ti su mu zapisi donijeli i prestižnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo. Kratki izlet sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj – nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj.
Kratki izlet u međuvremenu je preveden i na poljski, slovenski i njemački, a uskoro izlazi i arapsko izdanje.
Cvetnić koji je završio Klasičnu gimnaziju i apsolvirao na studiju komparativne književnost i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao korektor i sportski novinar u izdavačkoj kući Vjesnik, a od druge polovice devedesetih radi kao sportski dužnosnik u Zagrebačkom športskom savezu profesionalni sportski dužnosnik, a kao autor, urednik i prevoditelj prisutan je i u sportskoj publicistici, u kojoj 2004. potpisuje autorsku monografiju “110 godina skijanja u Zagrebu i Hrvatskoj”. 2009. godine Ratko Cvetnić objavio je i roman Polusan za koji dobiva nagradu Ksaver Šandor Gjalski.(c/p s raznih adresa na mreži)

Ratkov tata rođeni je mraclinec, pri nami poznatiji kao akademik Slavek.Opširnije:Slavko Cvetnić,akademik http://info.hazu.hr/slavko_cvetnic_biografija “

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.