U nedjelju 5. rujna u 18,00 sati u Parku Tomislava Hrkovca održat će se promocija knjižice „Mraclin – u srcu Turopolja“, bogato ilustrirane priče o Mraclinu, te prezentacija kratkog filma „Mraclinski govor“.

Knjižica „Mraclin – u srcu Turopolja“ u osnovi je zamišljena kao kraći pregled mraclinske današnjice – u prvom redu kroz prikaz udruga koje djeluju u selu, no slijedom entuzijastičkih napora svojih autora u međuvremenu je prerasla u malo monografsko izdanje posvećeno Mraclinu, njegovoj povijesti, ali i sadašnjosti.

Tekstovima te izborom iz bogatog fotografskog fundusa obuhvaćena su brojna poglavlja: uz sve mraclinske udruge, posebna poglavlja obrađuju vjerski i gospodarski život sela, povijest školstva u Mraclinu, mraclinsku baštinu i njeno čuvanje, tamburaše i tamburaške sastave, posebnosti mraclinskog govora i dosadašnje publikacije posvećene selu. Želja je uredničkog tima, predvođenog glavnim urednikom, predsjednikom KUD-a Dučec Matijom Kosom, da ova publikacija bude svojevrsni prospekt našega sela, kompendij svih važnih, pa i reprezentativnih informacija koje možemo ponuditi zainteresiranom namjerniku, ali i da budućim Mraclincima ostavimo vjerodostojan dokument vremena u kojem je nastajala. Uz predsjednika Kosa, urednički tim čine Maja Mravec, Ratko Cvetnić i Josip Kos. Autorski tim obuhvaća 20-ak suradnika, autora tekstova i fotografija.

Cilj ovakvog projekta bio je stvoriti materijal koji će na sažet, ali informativan način predstaviti Mraclin u nekoliko tematskih blokova – povijest, gospodarstvo, kultura, sport… Takav materijal je osobna karta mjesta, koja bi se prigodice mogla pokloniti gostima i ljudima ili ustanovama koji prema Mraclinu pokazuju određene privatne ili profesionalne interese. Tijekom zadnjih 20 godina u Mraclinu su tiskane brojne knjige i monografije koje na opširan način opisuju djelovanje pojedinih udruga te povijest sela, no ne postoji publikacija koja bi na sažet način obuhvatila i predstavila današnji život Mraclina. Na promociji svi zainteresirani moći će kupiti knjižicu po promotivnoj cijeni.

Kroz kratki film „Mraclinski govor“ KUD Dučec odlučio je oživjeti zapise jezikoslovca Antuna Šojata, koji je prije gotovo šest desetljeća magnetofonom “skidao” možda i posljednju generaciju izvornih mraclinskih govornika, a potom te zapise uvrstio u svoju knjigu “Turopoljski govori”. Film je bio prikazan u sklopu Dana europske baštine gdje je i nagrađen, a izvornu i produljenu verziju s cjelovitim kazivanjem starih Mraclinaca, oživljenim u novom ruhu, vidjet ćemo u nedjelju 5. rujna u središnjem mraclinskom parku. U filmu sudjeluju Barbara Hubak, Vesna Tafra, Jasna Čunović, Ksenija Nestorović, Stjepan Čunčić, Zlatko Kovačiću i Petar Krešimir Hubak. Snimatelj i montažer filma je Josip Kos, asistent i fotograf Vlado Vinetića, kostimografkinja Marica Cvetnić, a u uredničkom timu još su Ratko Cvetnić, Tomislav Krešimir Hubak i Matija Kos.

Foto: Vlado Vinetić

Knjižica „Mraclin – u srcu Turopolja“ te kratki film „Mraclinski govor“ projekti su kroz koje je Dučec premostio nepogode koje su nas zatekle u vremenu kad su nastajali – pandemiju korone i potres na banovinskom području – koje su privremeno obustavili druge oblike društvenog života i kulturnog djelovanja.

Iz Dučeca posebno zahvaljuju sponzorima i donatorima na potpori u realizaciji ovih projekata – Gradu Velika Gorica, Zagrebačkoj županiji, PPS-u Galeković, KOVA-i d.o.o., Iličić montu d.o.o., Elektro Kovačiću D.O.O., autoprijevozniku Stjepanu Vlahovcu, PAN-PROM-u d.o.o, Ani Cvetnić Petrović i Nordu braća Cvetnić. 

U slučaju lošeg vremena, događanje se seli na terasu NK Mraclin.

Dojdete!