Topao večernji sat u goričkoj Knjižnici priredili su nam sinoć Tomislav Šovagović kao gost i Ivana Grubačević kao domaćin i voditelj priredbe posvećene Reneu Matoušeku. Pred nemalim brojem zainteresiranih, među kojima su bili i članovi Matoušekove obitelji, pisac i novinar Šovagović osvijetlio je život i književni rad ovog mladog čovjeka koji je sa 33 godine nestao na jednom od vukovarskih stratišta, da bi mu posmrtni ostatci bili identificirani jedanaest godina poslije. Pri tome je Šovagović predstavio i vlastiti književni rad inspiriran istraživanjima oko Matoušekove sudbine.

Usprkos Reneovom tragičnom usudu prijatelji i poštovatelji njegovog djela nastojali su sinoć da večer prođe u sjećanju na sve ono lijepo što je ovaj rođeni Vukovarac, s jakim turopoljskim korijenima, ostavio u poeziji, esperantu, druženju s brojnim prijateljima. A da je namjera ostvarena vidjelo se i po tome što se po završetku nikom nije napuštalo ugodni prostor Gradske knjižnice. 

Za “aftericu” su se pobrinuli sponzori dobrog raspoloženja iz firme Pan-Prom koji su u kafiću Park specijalitetima od fajferice, crne slavonske svinje, Tomislava Šovagovića podsjetili na njegove šokačke korijene.

Foto Mladen Štuban