Diljem kršćanskog svijeta, a osobito u katoličkim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, 6. prosinca je dan kada se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika. Po već drevnom običaju, uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio Sveti Nikola.

Običaj slavljenja Svetog Nikole došao nam je iz susjednih zemalja, sa zapada i sjevera, i po načinu darivanja smatra se najavom Božića i velikih blagdana. Nikolinjski se običaji sastoje u tome da Sv. Nikola, odjeven u biskupskom ornatu, i u društvu đavla (Krampusa), obilazi od kuće do kuće i dijeli darove »dobroj«, a šibe »zločestoj« djeci ili ih, pak, potajno stavlja u prozore.

Tko je bio Sveti Nikola? O njemu su ispredane mnoge legende, ali je bitno da su njegova dobrota, velikodušnost i dobra djela nadživjeli njegova čuda koja mu se pripisuju i dali pečat tradiciji slavljenja tog sveca.

Najmlađi članovi KUD-a „Dučec“ te djeca iz vrtića budno iščekuju njegov dolazak pripremajući bogat i zanimljiv program. A jesu li ove godine bili dobri i poslušni, te da li će im Sveti Nikola donijeti darove ili šibe, vidjet ćemo ove nedjelje 6. prosinca kada je najavljen njegov dolazak u naš društveni dom u Mraclinu.

Dođite svi i zajedno dočekajmo Svetog Nikolu.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.