Foto: Vitomir Štuban

Početak nove kalendarske i proračunske godine prilika je da s predsjednikom našega Mjesnog odbora, g. Tihomirom Hubakom, popričamo o godini koja je prošla i onoj koja je pred nama. Što se učinilo, što se planira?

– Kad smo kod 2018. godine, zabilježili smo dosta aktivnosti, ali i obavljenih radova. Na prvo mjesto stavljam završetak obnove na Vatrogasnom domu – fasada, krovište i stolarija.

Djelomično je uređen i Društveni dom – sanitarne prostorije – a nabavljena je i profesionalna perilica suđa. Nabavkom traktorske kosilice riješili smo košnju poligona oko Vatrogasnog doma, te košnju parka Tomislava Hrkovca i škarpe u Dolencu.  Krenuli smo i s uređenjem prostora bivše mljekare za potrebe naše udruge žena. Za sada je izvršena zamjena ulaznih i balkonskih vrata. 

Društveni život u Mraclinu u posljednje je vrijeme sve življi. Kako MO reagira na narasle potrebe u tom dijelu?

– Mjesni je odbor lani sudjelovao u dosta kulturnih i stručnih događaja u našem mjestu, više kao Iogistička, a ponekad i kao financijska potpora našim društvima i udrugama. Nabavkom 20 pivskih stolova i 40 rasklopnih klupa riješili smo potrebe naših udruga, a ovdje imam u vidu laki transport i mali prostor skladištenja, što nam omogućuje da programe priređujemo gdje god to udrugama treba.

Ove godine je gradski proračun Velike Gorice impresivan i prelazi 400 milijuna kn, s tim da su izdvajanja za mjesnu samoupravu gotovo udvostručena. Gdje je Mraclin u toj priči?

– Od kapitalnih projekata posebno nas veseli da su u proračunu Grada osigurana sredstva za izgradnju alternativne ceste za odlagalište otpada Mraclinska dubrava, a u budućnosti i za nastavak prometnice za industrijsku zonu Mraclin.

Kanalizacija, kao neizbježno podpitanje?

– Da, cesta i kanalizacija su naši najveći problemi. Rješenje bi ove godine konačno trebalo krenuti. Nadamo se i veselimo se tome, iako na to nemamo izravnog utjecaja.

Nastavljaju se i radovi započeti 2018?

– Svakako. Za ovu godinu imamo ambiciozan plan, a prioritet je preuređenje kotlovnice na igralištu NK Mraclina. Investicija će biti dosta velika, jer sve treba raditi iznova. Zatim, imamo plan za izmjenu krovišta na prostorijama Stare grabe, koje je u dosta lošem stanju. Završetak obnove prostora bivše mljekare (instalacije, krečenje, podovi, te nabava klima-uređaja za taj prostor). Tu je i uređenje prostora koji je dodijeljen Udruzi branitelja “Tomislav Hrkovec” –  prozori, informatička oprema i namještaj. U Društvenom domu radimo etapno i ove godine očekujemo nabavu profesionalne plinske peći, velikog frižidera, te, po mogućnosti, namještaja.

Mraclinske udruge i ove godine očekuju da MO bude jedan od glavnih programskih partnera?

– Toga smo svjesni. Imamo vrlo korektne odnose i nema nikakvih prepreka da svaki put kad zatreba sjednemo za stol i dogovorimo suradnju oko bilo kojeg projekta. Stoga će MO, uz sve navedene aktivnosti, i ove godine logistički i aktivno pomagati programe u našem mjestu, a sva raspoloživa financijska sredstva preusmjeriti na rad naših društava i udruga.