Foto: Tatjana Matanović

Tekst: Ivan Rogina

Jedna ružna priča završila je predivnim krajem. Sjećate li se psa koji je tjednima lutao Mraclinom? Bijeli, mali, s par smeđkastih mrlja po sebi (pasmina Jack Russell)? Onaj koji je trčao uplašen po cesti izbjegavajući aute. Tko god da mu je prišao nije se dao dragati, ni uloviti, tete iz dućana su ga hranile i brinule za njega koliko su mogle dok im nije dopustio da ga diraju. Da ne bi hladne noći provodio na cesti, omogućile su mu jedan karton i dekicu gdje bi se “ugodnije” naspavao. Jučer je odnesen u veterinarsku stanicu i utvrđeno je da ima mikročip i odmah smo zvali vlasnike koji su rekli da će doći po nju idući dan. Provela je noć u kući, okupana i mirišljava je dočekala ujutro svoju familiju koja je došla po nju čak iz Slavonskog Broda. Flekica, kako joj je ime, bila je ukradena 30. kolovoza i tko zna od kuda, kako i gdje je uspjela na neki način ili pobjeći, ili je jednostavno ostavljena na cesti od istog koji ju je ukrao, i tako je dolutala u naš Mraclin. Hvala svima koji god su surađivali oko njenog spašavanja. 

Napomena za ubuduće: kad vidite psa na cesti, povedite ga sa sobom u veterinarsku stanicu da se vidi čiji je. Ako ne možete sami nazovite nekoga tko može. Psi su postali dio obitelji, postoje zli ljudi skloni pse iskoristiti radi prodaje, pogotovo ženke kao Flekicu. Pomognimo im da se vrate u svoje domove. U slučaju da pas nema mikročip odvedite ga u Sklonište za životinje u Jagodno gdje će se pobrinuti da mu nađu pravi dom, ako to ne možete sami.

I najbitnija stvar, educirajte vaše ljubimce da ne izlaze van iz dvorišta bez povodca, ogradite dvorište kako biste to spriječili. Ne nabavljajte psa ako se ne znate brinuti o njemu, jer – da – to je briga. To nije “cucek” kojem ćeš dati ostatke hrane i držati ga vani na hladnoći i ne pružati mu pažnju koju zahtjeva. 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.