Sino─ç su u Parku Tomislava Hrkovca pred brojnom publikom predstavljena dva veoma vrijedna Du─Źecova projekta – jedan tiskani i jedan filmski uradak – kojima je na┼í KUD na najbolji na─Źin premostio ograni─Źenja pandemijskog vremena. Knjigu “Mraclin – u srcu Turopolja” predstavio je predsjednik Du─Źeca Matija Kos koji je stajao na ─Źelu brojnoga autorskog tima. Projekt je krenuo bez velikih ambicija, no – kako je naglasio Kos –  entuzijazam suradnika i sponzora stalno je dodavao svje┼że gorivo pa je tijekom rada knji┼żica rasla i kroz tekstove i kroz fotografski materijal, da bi se na koncu pojavila kao prava mala monografija na┼íeg sela. 


– Ova knjiga namijenjena je svakom mraclinskom domu, ali i svim gostima Mraclina, poslovnim partnerima mraclinskih firmi i svima koji ┼żele sa─Źuvati sliku mraclinske povijesti i sada┼ínjosti onakvu kakvom je mi vidimo – zaklju─Źio je Kos i u ime mu┼íkoga dijela uredni┼ítva predao buket cvije─ça jedinoj, ali vrlo vrijednoj ┼żenskoj ─Źlanici, Maji Mravec, koja je zaslu┼żna za grafi─Źko oblikovanje cijele knjige.

Kratki film “Mraclinski govor” predstavio je Josip Kos koji se pobrinuo oko produkcijskih uvjeta, a zajedno s Vladom Vineti─çem potpisuje snimanje i monta┼żu. Film je nastao u sklopu Dana europske ba┼ítine, kojom prilikom je i nagra─Ĺen, a temelji se na mraclinskim zapisima jezikoslovca Antuna ┼áojata iz njegove knjige Turopoljski govori. Ideja filma bila je sa─Źuvati izvorni govor Mraclina, prema magnetofonskim zapisima iz ┼íezdesetih godina pro┼ílog stolje─ça, u uvjetima sve br┼żeg nestajanja lokalnih govora potiskivanih medijskim standardom.

– S velikim smo veseljem sudjelovali u ovom radu – napomenuo je Josip Kos – a napominjem i to da smo svi, i oni ispred i oni iza kamere, svoje zadatke odradili volonterski.


Publika je vrlo srda─Źno ispratila desetminutni film, a svi koji ga ┼żele pogledati mogu to u─Źiniti putem poveznice na Youtube.

U popratnom dijelu programa sudjelovali su Tambura┼íki sastav i ┼Żenska vokalna skupina KUD-a Du─Źec, Doriana Crni─ç Vlahovac, a na kraju slu┼żbenoga dijela predsjednik Matija Kos uru─Źio je zahvalnice pojedincima koji su se osobito istakli u provedbi ovoga projekta. Posebno se zahvalio sponzorima koji su pomogli u izradi knji┼żice, a to su Grad Velika Gorica, Zagreba─Źka ┼żupanija, PPS Galekovi─ç, KOVA d.o.o., Elektro Kova─Źi─ç d.o.o., Ili─Źi─ç mont d.o.o., Nord – Bra─ça Cvetni─ç, Pan-Prom d.o.o. te privatna donacija g─Ĺe. Ane Cvetni─ç Petrovi─ç. Ve─Źer u na┼íem prekrasnom parku zavr┼íila je opu┼ítaju─çim dru┼żenjem nazo─Źnih, uz neizbje┼żnu ─Źa┼íicu razgovora.

Napominjemo da je cijena na┼íe knjige 50 kn te da se svi zainteresirani mogu javiti predsjedniku Kosu na mob. 091 547 2355., a mo─çi ─çe se kupiti i na manifestaciji “Po starinski” koju ove subote 11. rujna organiziraju “An─Ĺele” na Drevovom gruntu. Ujedno, sino─ç se moglo nabaviti jo┼í jedno Du─Źecovo izdanje, svojevrsni memorijalni album pod nazivom “Petnaest izdanja Dana sv. Vida”, posve─çen vidovskim doga─Ĺanjima u razdoblju 2006-2020.

Foto: Vlado Vineti─ç