Zamišljena kao prigodni album, obljetnički spomenar, knjižica “100 godina mraclinske Škole” – uz popratnu izložbu na Zgradi – prerasla je u svojevrsnu malu monografiju, istakli su predstavljači na sinoćnjoj promociji koja je bila središnji događaj ovogodišnjih Dana sv. Vida. Razlog je tome što se osnovnoj ideji o djelu priključivao čitav niz suradnika – najprije naša Područna škola, Vijeće mjesnog odbora, potom Plemenita opčina, a ponajviše sami Mraclinci potaknuti objavama na našem portalu. Sakupljen je iznimno vrijedan i informativan materijal koji je tražio adekvatnu obradu pa je to i rezultiralo znatno opsežnijim djelom nego je bilo prvotno planirano. U ime uredništva knjige okupljenima – a na Zgradi su bila popunjena i stajaća mjesta – obratio se glavni urednik, predsjednik Dučeca, te ostalo troje članova uredništva – Maja Mravec, Josip Kos i Ratko Cvetnić. Grafička urednica Maja Mravec posebno je istakla poglavlje s popisom svih akademski obrazovanih đaka škole, onih iz Mraclina i Okuja, zahvalivši svim stanovnicima tih naših mjesta koji su sudjelovali u slaganju i ispravcima toga impresivnog popisa, Josip Kos govorio je o Dučecovim radionicama, pokrenutim kao priprema za ovu proslavu, a koje su najmlađe Mraclince upoznale s vrlo zanimljivim temama i osobama, najavivši ujedno nastavak takvih akcija.

U svojim pozdravima u ime suradnika projekta, o povijesti – ali i budućnosti – mraclinskoga školstva s puno uvažavanja govorili su župan POT-a Juraj pl. Odrčić, ravnatelj OŠ Vukovina g. Damir Bedić, predsjednik Vijeća MO – koje je financiralo izdavanje knjige – g. Tihomir Hubak, a osobito emotivno bilo je obraćanje dviju dugogodišnjih mraclinskih učiteljica, gđa Vlaste Šunko i Marine Novosel. Potom je predsjednik Dučeca uručio poklone zaslužnim suradnicima projekta te pozvao okupljene da pogledaju izložbu koju su, zapravo, sami stvarali te da se pridruže domjenku koji je jednim sočnim turopoljcem sponzorirao POT.

Uz naše banderijalce poseban obol svečanosti dao je “mraclinski komorni trio”, kako smo ga nazvali – Jelena Blašković Galeković, Matija Galeković i Stjepan Kos – koji su, kao svojevrsno iznenađenje, izveli nekoliko skladbi klasičnoga repertoara te zaslužili gromki aplauz, osobito nakon završne točke, “Kanon” njemačkog kompozitora Johanna Pachelbela.

Na kraju, svima zainteresiranima napominjemo da se knjiga može nabaviti u Dučecu po cijeni od 5 eura, a izložba se može pogledati do nedjelje 18. lipnja.

Foto: Ana Štuban, Tomislav Hubak

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.