Mala poetska zbirka “Prozračene sobe” Marike Šafran Berberović, akademske slikarice i spisateljice, najnovije je u nizu izdanja što ih je ova plodna autorica potpisala u posljednjih nekoliko godina. Nakon  “Kistova i boja”, “Abecede” i “365 rečenica” te višejezičnoga prijevoda dnevničkih zapisa “Od Austera do Boreja”, ovih je dana u izdanju zagrebačke kuće Biakova izašla još jedna beletristička minijatura Marike Šafran Berberović. Promocija ove zbirke – na koju organizator, Društvo žena “Anđela Lovreković”, sa zadovoljstvom poziva – održat će se u subotu 2. lipnja 2018. u Mraclinu na Jančetovom gruntu (Braće Radić 84), s početkom u 20.15 h.

Mraclinska promocija bit će prilika za susret s neobičnom umjetničkom radionicom. Provevši čitav radni vijek u zajedničkom ateljeu s učiteljem i suprugom Osmanom, Marika Šafran Berberović bila je dionikom odnosa što ga je par ostvario s publikom: svoj bogati opus izlagali su uvijek zajedno. Kao tihi, ali čvrsti oponenti režimu stvarali su podalje od glavnih galerističkih pozornica okupljajući u svom ateljeu istomišljenike, umjetnike i intelektualce, u rasponu od pjesnika i uznika Joje Ricova, do danas već kanoniziranog disidenta Bruna Bušića.

Nakon smrti supruga Osmana Marika Šafran Berberović nastoji oko njegove dostojne valorizacije unutar korpusa hrvatskog slikarstva pa je prošlog mjeseca u toj misiji – kojoj se pridružuju mnogi zajednički prijatelji – u povodu Osmanove 90. godišnjice u Muzeju Mimara priređena velika izložba njegovih studija i aktova pod nazivom “Hommage ljudskom tijelu”. Iako joj zdravlje više ne omogućuje svakodnevne šetnje do ateljea u Jurišićevoj, Marika Šafran Berberović i dalje slika, ali i neumorno zapisuje, držeći se sveudilj stvaralačkog creda koji kaže: manje je više.

Promociju na Jančetovom gruntu vodit će naša gorička suradnica, pjesnikinja i prevoditeljica Darija Žilić, a uz autoricu sudjelovat će i urednica Biakove, gđa Zorka Jekić, dok će izabrane stihove čitati mladi zagrebački glumci Tana Mažuranić i Mark Šokčić. Za glazbeni dodatak priredbi zadužena je Ženska vokalna skupina KUD-a Dučec, a naše “Anđele” poskrbit će da se gosti ne raziđu bez prigodne okrjepe.

Napominjemo da se u slučaju lošeg vremena priredba prebacuje pod krov mraclinske Zgrade (Braće Radić 89).

* * *

Prozračene sobe u proljeće
pune su peluda i zraka.

Podovi postaju livade,
svijećnjaci grane za ptice,
zidovi oblaci, a zrcala
tihe vode.

Stvari čudnovato mijenjaju boju:
smeđe pokućstvo poplavi,
čaše u vitrini iskre se
kao dragulji.

Pokretom čarobnjaka otvaram prozor.

Facebook komentari

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.