Društvo žena “Anđela Lovreković” i Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici u petak 13. o.m. priređuju zanimljivu promociju. Naime naši turopoljski matičari, koji već godinama izdaju časopis Luč, krajem 2018. pokrenuli su Škrijnu turopŏlsku, časopis na turopoljskom dijalektu, pionirski pothvat pokrenut sa željom da se, u što je moguće izvornijem obliku, sačuva turopoljska kajkavština. Ovaj časopis, uvjereni su članovi uredništva, već samim svojim postojanjem podiže razinu svijesti o potrebi očuvanja našeg govora kao dijela kulturne baštine Turopolja.

– Namjera nam je potaknuti šire građanstvo da više razmišlja o potrebi očuvanja turopoljskoga dijalekta. Najvažniji cilj cjelokupne aktivnosti vezane uz turopoljski dijalekt je očuvanje i prijenos budućim naraštajima, a za ostvarenje ovog cilja potrebno je utvrditi pravila pisanja, način izgovora riječi i grafiju pojedinih posebnih slova – smatraju pokretači.

Predstavljanje će se održati u mraclinskom Društvenom domu, s početkom u 20 h, a Škrijnu će pred preštimanom publikom odškrinuti Stjepan Rendulić, glavni urednik časopisa i predsjednik Ogranka, te dvije mraclinske suradnice ovoga broja: Božica Krznarić rođ. Zrnčić i Vesna Tafra. U glazbenom dijelu programa sudjeluje Ženska vokalna skupina KUD-a Dučec.

Dojdete!