Iz Policijske uprave Zagrebačke javljaju kako je jučer, 1. studenog između 15.10 i 18.10 sati u Mraclinu, Braće Radića, nepoznati počinitelj provalio u kuću i otuđio novac i nakit, oštetivši 56-godišnjakinju za više desetaka tisuća kuna.

Radi sprečavanja ovakvih kaznenih djela, MUP je objavio nekoliko savjeta za građane:

1. Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni: ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.

2. Nemojte sasvim uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka

3. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom montiranom u ravnini s vratima i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

4. Prozori, velike staklene površine na vratima i slično na obiteljskim kućama česte su mete lopova, pa ugradite dodatnu zaštitu.

5. Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak – možete odabrati rasvjetu tijekom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano s automatskim vremenskim prekidačem.

6. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, jer lopovi znaju da ondje treba tražiti.

7. Nemojte razglasiti “na sva zvona” da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

8. Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada češće obilazite u dogovoru sa susjedima ili prijateljima.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.