Uz Posavinu, u Turopolju je najve─çi broj sa─Źuvanih drvenih tradicijskih ku─ça. Tzv. ─Źardaka najvi┼íe je u selu Mraclin. Dok su neki od njih napu┼íteni i pred uru┼íavanjem, brojni vlasnici shva─çaju njihovu vrijednost i turisti─Źki potencijal.

Za┼ítitni znak Mraclina, jednog od najve─çih turopoljskih naselja, jesu ─Źardaci ÔÇô drvene ku─çe gra─Ĺene na kat s izrezbarenim trijemovima i vanjskim stubi┼ítima. Prizemlje ─Źardaka nekada je bilo rezervirano za spremanje kukuruza, skladi┼ítenje ┼żita i ─Źuvanje hrane. Dok se u gornjim prostorijama stanovalo.

Dva su na─Źina gradnje. Potpuno drveni ─Źardaci ili ─Źardaci na kojem je gornji dio drveni, a donji od opeke ili betonskih elemenata, tzv. mulaca koji po sebi imaju razli─Źite reljefe i ukrase. Unutra┼ínjost je rijetko ukra┼íavana. Na nekim je ku─çama urezano ime majstora ili vlasnika ku─çe i godina gradnje.

Seoski drveni domovi i gospodarske zgrade svojim izgledom i na─Źinom gradnje ─Źuvari su stoljetnog narodnog iskustva, znanja i vje┼ítine.
Velika Gorica pro┼íle je godine pokrenula projekt dokumentiranja tradicijske arhitekture na svojem podru─Źju kako bi lak┼íe procijenila njezinu kulturno-povijesnu vrijednost.

Izvor: www.hrt.hr