Uz Posavinu, u Turopolju je najveći broj sačuvanih drvenih tradicijskih kuća. Tzv. čardaka najviše je u selu Mraclin. Dok su neki od njih napušteni i pred urušavanjem, brojni vlasnici shvaćaju njihovu vrijednost i turistički potencijal.

Zaštitni znak Mraclina, jednog od najvećih turopoljskih naselja, jesu čardaci – drvene kuće građene na kat s izrezbarenim trijemovima i vanjskim stubištima. Prizemlje čardaka nekada je bilo rezervirano za spremanje kukuruza, skladištenje žita i čuvanje hrane. Dok se u gornjim prostorijama stanovalo.

Dva su načina gradnje. Potpuno drveni čardaci ili čardaci na kojem je gornji dio drveni, a donji od opeke ili betonskih elemenata, tzv. mulaca koji po sebi imaju različite reljefe i ukrase. Unutrašnjost je rijetko ukrašavana. Na nekim je kućama urezano ime majstora ili vlasnika kuće i godina gradnje.

Seoski drveni domovi i gospodarske zgrade svojim izgledom i načinom gradnje čuvari su stoljetnog narodnog iskustva, znanja i vještine.
Velika Gorica prošle je godine pokrenula projekt dokumentiranja tradicijske arhitekture na svojem području kako bi lakše procijenila njezinu kulturno-povijesnu vrijednost.

Izvor: www.hrt.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.