Profesor filozofije stajao je pred svojim razredom i imao neke predmete ispred sebe. Kad je sat počeo bez riječi je podigao veliku praznu staklenku majoneze i počeo je puniti s golf lopticama. Potom je upitao studente je li staklenka puna. Složili su se da je. Profesor onda uzme kutiju malih kamenčića i izlije je u staklenku. Zatresao je staklenku lagano. Kamenčići se otkotrljaju i popune otvoreni prostor između golf loptica. On je opet upitao studente je li staklenka puna… Studenti su rekli da jest.

Tada je uzeo kutiju pijeska i izlije je u posudu. Naravno, pijesak je ispunio sve ostalo. Pitao je još jednom je li staklenka bila puna. Studenti su odgovorili jednoglasnim ‘da’.

Profesor je potom izvukao dva piva ispod stola i izlio cijeli sadržaj u posudu, učinkovito popunio prazan prostor između pijeska. Studenti su se smijali… ‘Sada’, rekao je profesor kad je smijeh utihnuo, ‘želim da prepoznate da ova staklenka predstavlja vaš život. Golf loptice su važne stvari – vaša obitelj, vaša djeca, vaši roditelji, vaši prijatelji i ostale strasti – čak i ako je sve ostalo izgubljeno, a samo su oni ostali, vaš život će uvijek biti ispunjen. Kamenčići su ostale stvari – kao što je vaš posao, vaša kuća i vaš auto… Pijesak je sve ostalo – male stvari. Ako prvo stavite pijesak u staklenku neće biti mjesta za kamenčiće ili golf loptice. Isto vrijedi i za život. Ako ćete potrošiti sve svoje vrijeme i energiju na male stvari nikada nećete imati mjesta za stvari koje su vam važne.’

Obratite pozornost na stvari koje su najvažnije za vašu sreću. Posjetite roditelje, provedite vrijeme za svojom djecom. Posjetite bake i djedove. Idite s bračnim partnerom na večeru. Uvijek će biti vremena za čišćenje kuće i košenje travnjaka.

Vodite brigu o svojim golf lopticama, stavite ih na prvo mjesto. Postavite svoje prioritete, sve ostalo je samo pijesak. Jedan od studenata je dignuo ruku i pitao što predstavlja pivo. Profesor se nasmijao i reče: ‘Drago mi je da ste to pitali. Pivo samo pokazuje da bez obzira koliko se pun vaš život može činiti, uvijek ima mjesta za pivo s prijateljima’.

Pivu s prijateljima godinama su prethodili pelinkovci s prijateljima, nastavila je graševina s prijateljima, u rijetkim prilikama kada nas je igra slučaja znala okupiti. Pozvala nas je uvijek kada je netko nešto imao i kada se netko drznuo okrenuti broj. I nikome ne zasmetati. ‘Prekrili’ su nas u tim rijetkim prilikama srednjoškolski dani i opetovani istupi naziva ‘sjećaš se kad smo onda…?’.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.