Paljenjem rakije na Jančetovom gruntu, ul. Braće Radić 84, u utorak 8. listopada proslavit ćemo Dan neovisnosti i treći rođendan Dučecovih spelancija. KUD Dučec ovu je seriju priredbi  u velikoj mjeri posvetio upravo tradicionalnom kalendaru, mraclinskim i turopoljskim običajima, pa sa zadovoljstvom bilježimo sve bolji odziv mještana i gostiju. Program započinje u 14 sati.

Što nudimo ove godine? Uz stalne ceremonijal-meštre – Zlatka Galekovića Kikija, koji je zadužen za šljive, i Nikice Vezmarovića na kotlu s kruškama – imat ćemo i goste: KUD Slavuj iz Bukevja. KUD Slavuj proučava i njeguje običaje, pjesme, plesove, glazbu i nošnju svoga posavskog zavičaja. Osim gostiju, nastupati će i podmladak Dučeca – najmlađa folklorna skupina te mali tamburaški orkestar.  Kupci prigodnoga štamprleka (čoknja) moći će na pipu dok god iz nje bude teklo, a bit će i drugih prigodnih suvenira po pristupačnim cijenama. Kako rakija ne bi kapala na prazno u popratnom smo programu ove godine predvidjeli kotlovinu u izvedbi najboljih mraclinskih chefova, a neće izostati ni drugi domaći specijaliteti – sir z vrhnjem, špek, čvarki i kukuruzni kruv. Tu su i naši nadaleko poznati tamburaši, na čelu s “mraclinskim Dublinersima”, sastavom Dobre duše. Cijene će biti uobičajeno popularne, a u slučaju lošeg vremena (ili dobrog nevremena) čitav se program seli na nogometno igralište, pod natkrivenu terasu Nove grabe

Prisjetimo se kako je sve izgledalo lani kad su na Jančetovom gruntu gostovali “trenkovci”, KUD iz Nove Gradiške. Dojdete!