Sučija Kobilić bila je domaćin velikog Programskog spravišća 2016. koje je održano 22. veljače u Društvenom domu Kobilić. Programsko spravišće radno je spravišće na kojemu se predstavlja financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora za prošlu godinu, usuglašavaju se planovi za rad u tekućoj godini te raspravlja o aktualnoj problematici. Godišnje izvješće možete preuzeti OVDJE!

Kako se nalazimo u godini u kojoj obilježavamo 25 godina od obnove Plemenite opčine turopoljske članstvo je pozvano na veći angažman kako bi manifestacije održali na visokoj razini. Prije svega radi se o tri događanja koja su pred nama u prvom dijelu godine.

Nakon odličnog Vincekova pred nama je 11. Turopoljska kobasijada koja će se održati 19. ožujka u Kurilovcu. Nekoliko dana prije toga u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije bit će otvorena izložba o Plemenitoj opčini turopoljskoj, a kao uvod u Jurjevo. Najveća gorička manifestacija Turopoljsko Jurjevo u Lukavec-gradu ove će se godine održati 24. travnja. Trećim događanjem obilježit će se 25 godina od obnove, a radi se o Obnoviteljskom spravišću koje se održava 7. srpnja. Kako je do Programskog spravišća članarine za 2016. godinu uplatilo 400-tinjak članova, očekivanja su da će se nastaviti povećanje broja članova koji će iznjedriti zadane planove za ovu godinu. Drugi dio godine obilježit će Žirovinsko spravišće, Kajkavska meša te Lucijsko spravišće.

Članovi su informirani i o posljednjim aktualnostima, prije svega o novostima oko Turopoljske svinje. Treasure projekt napreduje dobro te će se prvi proizvodi moći kušati na Jurjevu. Grad Velika Gorica pokrenuo je inicijativu i za novim projektom očuvanja autohtonih pasmina, a koji bi za cilj imao i izgradnju edukativno-proizvodnog centra u Maloj Buni. Nastavit će se aktivnosti oko povratka sljednika goveda Tur.

Novosti oko Turopoljskog banderija prije svega se odnose na potvrđivanje novoga kapetana Nenada pl. Kovačića koji je dobio zadatak redovito održavati vježbe te pripremiti banderij za smjenu straže ispred Muzeja Turopolja koja bi svoju premijeru imala upravo na Obnoviteljsko spravišće. POT će nastojati osigurati sredstva kako bi se krenulo u nabavku kombija za banderij. Također, cilj je u skorije vrijeme završiti i objaviti monografiju Turopoljskog banderija.

Nakon što je ponovno aktivirana Sekcija uzgajivača turopoljske svinje, a koja je dogovorila i 1. državnu izložbu turopoljske svinje za 24. travnja, POT je pokrenuo aktivnosti i oko tzv.  Povijesnog odbora, savjetodavnog tijela POT-a koji će za cilj imate istraživanje i objavu tekstova o povijesti Plemenite opčine turopoljske.

Tekst i fotografije: turopolje.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.