Uz prisutnost brojnih članova i uzvanika ovog je vikenda održana 94. redovna skupština Kulturno umjetničkog društva „Dučec“ na kojoj su sumirane aktivnosti još jedne uspješne godine Društva. Na početku skupštine predsjednik Vjekoslav Kovačić pozdravio je sve okupljene te predložio radno predsjedništvo u sastavu Vjekoslav Kovačić – predsjednik, Tomislav Krešimir Hubak i Marija Cvetnić – članovi te Ana Galeković – zapisničar.

U izvješću tajnik Matija Kos istaknuo je kako je „Dučec“ i u 2016. godini bio glavni nositelj svih kulturnih zbivanja u Mraclinu. Sukladno svojim ciljevima, Društvo je radilo na promicanju, razvitku i unapređenju kulturno umjetničkog amaterizma te čuvanju i njegovanju narodnog blaga i povijesnog naslijeđa. Kako bi u tome uspjeli, Društvo je kontinuirano tijekom godine održavalo probe, uvježbavalo program i prezentiralo ga javnosti sudjelovanjem na nastupima i manifestacijama. U 2016. godini Društvo i dalje djeluje u dvije dječje folklorne skupine, djeca od 4 do 7 godina pod vodstvom Doriane Crnić Vlahovac te nešto starija pod vodstvom Dejana Pilatuša, tri tamburaške skupine čiji je voditelj Željko Kravarščan Studo, prvoj folklornoj postavi društva koji vodi također Dejan Pilatuš te vokalnoj skupini pod vodstvom Antuna Kotteka. Probe su se održavale dva puta tjedno za sve skupine, a po potrebi i češće. U prošloj godini održano je preko 400 proba svih skupina Društva te preko 50 raznih nastupa i događanja.

XI. DANI SVETOG VIDA

U izvješću velika je pažnja posvećena Danima svetog Vida koji su prošle godine održani po jedanesti put. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu tadašnje uprave još 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, a na taj se način obilježava i slavi zaštitnik Mraclina, sveti Vid. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji prethode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. I prošle je godine pripremljen bogat i zanimljiv program. U tjedan dana trajanja manifestacije kroz Mraclin je prošlo preko 2.000 ljudi, što posjetitelja, gostiju, sudionika raznih događanja. Ulaz na sva događanja bio je besplatan. Sudeći po brojnosti te reakcijama i komentarima posjetitelja, zaključak je kako su to bili još jedni uspješni Dani svetog Vida. Prošle je godine nastala pjesma “Mraclin, selo milo” koju je na tekst Tomislava Brke Galekovića uglazbio Ivan Đuričić, a koju su uz pratnju tamburaškog orkestra i vokalne skupine KUD-a „Dučec“ izveli Ladovi pjevači Dijana Banek i Dražen Kurilovčan. Pjesma je premijerno izvedena na večeri „Dobri i dragi naš kaj“ na Danima svetog Vida, a sudeći po tome da su Mraclinci na nogama dočekali završne taktove moglo bi se bez pretjerivanja reći – Mraclin je dobio svoju himnu.

U sklopu Dana svetog Vida svoj premijerni nastup imaju „Srećice“. Naime, na inicijativu nekoliko članica KUD-a te uz veliku potporu Upravnog odbora u listopadu 2015. godine počinje s radom ženski tamburaški sastav KUD-a Dučec pod nazivom TS Srećice. Ime Srećice nastalo je na jednoj probi kada im je njihov voditelj Studo rekao: „idemo, srećice moje, svirati“. U tom trenu cure su znale da će to biti ime njihovog sastava. U sastavu trenutno svira sedam djevojaka. Tajnik je zaželio puno uspjeha u 2017. godini. ovoj tamburaškoj skupini.

Od ostalih nastupa u izvješću je spomenuto gostovanje u Đurđevcu na tradicionalnoj Picokijadi gdje je Dučec imao nastup kao uvod u velik koncert Folklornog ansambla Lado koji je uslijedio.

NEREALIZIRANA TURNEJA U KANADU

Početkom 2016. godine Društvo je“ dobilo poziv da od 31. srpnja do 13. kolovoza sudjeluje na festivalu „Folklorama“ u gradu Winnipeg u Kanadi. Iako je Društvo relativno rano krenulo sa pripremom ovog značajnog projekta, početkom srpnja Upravni odbor donosi odluku o nemogućnosti odlaska na putovanje.

Tajnik je pročitao izvadak iz zapisnika sa sastanka upravnog odbora održanog u srpnju 2016. godine:

„Zbog nedostatka financijskih sredstava KUD „Dučec“ odustaje od putovanja u Kanadu u grad Winnipeg na festival „Folklorama“ planiranog za kolovoz ove godine. Trudili smo se na sve načine prikupiti financijska sredstva i omogućiti mladima da odu na jedno lijepo putovanje, gdje nas čekaju domaći, gostoljubivi i srdačni ljudi, no nažalost trenutna situacija u državi utjecala je na sve. Očekivanja od donatora, sponzora te lokalne i regionalne samouprave bila su znatno veća, nego što se uspjelo realizirati. Ipak, hvala svim pojedincima i donatorima koji su nas podržali. Žao nam je mladih koji su se stvarno radovali putovanju te bili vrlo marljiva tijekom cijele godine. No, nije kraj svijeta, Upravni odbor sa predsjednikom Vjekoslavom Kovačićem ima puno novih planova za jesen, o čemu će javnost na vrijeme informirati.“

DUČECOVE SPELANCIJE

Kroz organizaciju Vidovih dana KUD Dučec je za proteklih jedanaest godina pokazao da Mraclinci imaju izraženu potrebu za sadržajima vezanim za selo, naše Turopolje, za domaču reč i kajkavsku kulturu te za sve druge povode s kojima oživljava tradicionalni oblik zajedništva. S tom se spoznajom unutar Dučeca začela ideja da se određene umjetničke, prosvjetne, zabavne, gastronomske i druge manifestacije – dakle programi kulturnoga značaja u najširem smislu – povremeno prirede i tijekom ostatka godine.

Tako je pod nazivom “Dučecove spelancije“ u razdoblju od rujna do prosinca u Mraclinu organizirano pregršt događanja – prikaz običaja paljenja rakije, priča o asanaciji Mraclina, predavanje prof. Željka Dugca, obnova parka ispred Zgrada, sadnja drvoreda u centru Mraclina, adventska večer sa prof. Dragom Štambukom, obilježavanje adventa u Mraclinu – izrada adventskog vijenca, obilježavanje adventskih nedjelja, kićenje bora, božićni i adventski koncerti.

Kao jedan od najvažnijih projekata istaknuta je obnova parka ispred Zgrade te sadnja novog drvoreda lipa u centru Mraclina,. U listopadu prošle godine pristupilo se svojevrsnoj asanaciji važnog mraclinskog punkta, perivoja ispred naše Zgrade. Naime, tijekom vremena taj se prostor, osvojen isušivanjem “mrske bare Krke”, pretvorio u pravi mali arboretum u kojem su uživale generacije Mraclinaca. Ali, kako i stabla imaju svoj vijek trajanja, park je s vremena na vrijeme potrebno obnoviti. Stoga je Dučec u suradnji s tvrtkom Zrinjevac iz Zagrebačkog Holdinga, te mladom mraclinskom stručnjakinjom za hortikulturu Ivom Brozinčević, u parku posadio tri lipe, dvije vrbe, jedan stupasti hrast te jedan gost s Dalekog istoka – ginko.

No to je bio samo početak, nekoliko tjedana kasnije, na Dučecovu inicijativu, a uz potporu Mjesnog odbora Mraclin i Grada Velike Gorice, Mraclin dobiva novi drvored lipa usred sela. Veliku ulogu u realizaciji ovog projekta odigrala je Iva Brozinčević, ali i mještani koji su kupili stabla i sami ih zasadili. To su: obitelj Cvetnić Jančetovi, obitelj Željka i Luke Cvetnića Pavlinovih, Stjepan Čunčić, Jasnica Čunović, Branko Galeković Ožinov, Miroslav Galeković Filčekov, Mladen Galeković, obitelj Kreše Hubaka, Vjekoslav Kovačić, Zlatko Kovačić Mamičin te – dakako – KUD “Dučec”.. Plan je i u 2017. godini nastaviti sa sličnim aktivnostima.

U prosincu obilježene su 4 adventske nedjelje, nakon mise naš vlč. održao je obred paljenja adventskih svijeća. Nakon obreda svake je nedjelje ispred crkve nastavljeno druženje mještana. Upravni odbor zahvalio se svima koji su pomogli u izradi vijenca, ali i svim aktivnostima Dučecovih spelancija: Darinki Kos, Suzani Macenić, Stjepanu Čunčiću, Zlatku Galekoviću Đo., Damiru Šafaru, Blaženki i Zlatku Kos, Stjepanu Rogina, Zlatku Kovačiću, Zlatku Galekoviću Kikiju te članicama upravnog odbora koje su sudjelovale u izradi vijenca – Loreti, Jelici i Vesni. Zahvalili su se i VG Komunalcu na pomoći oko kićenje bora.

U sklopu spelancija krajem godine nastaje nova pjesma, autora Tomislava Galekovića Brke i Ivice Đuričića pod nazivom “Turopoljski Božić”. Pjesma je premijerno izvedena u Mraclinu na tradicionalnom božićnom koncertu te nekoliko dana poslije na koncertu Božić u Gorici. Plan je da se i ova pjesma snimi na nosač zvuka.

Razrađujući ideje o Dučecovim spelancijama Dučec je imao u perspektivi jednu, samo naoko daleku godinu – ljeto Gospodnje 2027. Naime te će godine Mraclin obilježiti puno stoljeće od znamenite asanacije, projekta Škole narodnog zdravlja koji je mraclinsku povijest trajno podijelio na prije i poslije. Pri tome nema se u vidu samo memorijalni značaj događaja – kojim se Mraclin, to možemo bez pretjerivanja reći, upisao na svjetsku kartu javnoga zdravstva – nego se u velikoj mjeri rukovodi činjenicom, i te kako prisutnom među stanovnicima Mraclina, da je našem mjestu danas asanacija opet prijeko potrebna.

Na kraju, tajnik Matija Kos zahvalio se svima koji nesebično pomažu i podiru rad Društva na bilo koji način. To su Grad Velika Gorica, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Zagrebačka županija, Ministarstvo kulture, PPS Galeković, Kova d.o.o., Hrvatski veterinarski institut, Gala drvo d.o.o., Galeković design j.d.o.o., Cvjećarna Anamarija, Cvjećarna i vrtlarija Benjamin, Pronimark d.o.o. (Bernarda Štuban). Zahvalio se i prijateljima društva – KUD-u „Nova zora“ iz Donje Lomnice , TS Alibi, TS Lajbeki, TS Modra galica, TS društva Dobre duše, Udruzi umirovljenika Mraclin, NK Mraclin i DVD-u Mraclin.

VELIKI PLANOVI ZA 2017. GODINU

Blagajnik Željko Križanić podnio je izvješće o financijskom poslovanju Društva. Istaknuo je kako su svi troškovi podmireni te kako je kraj godine dočekan u pozitivi. Tajnik Matija Kos iznio je plan i program rada te financijski plan za 2017. godinu. „Dučec“ si je za ovu godinu zacrtao velike planove, a prvi dio godine biti će usmjeren na pripremu za turneju u Amsterdam krajem ožujka. XII. Dani svetog Vida, Dučecove spelancije, gostovanja u zemlji i inozemstvu, suradnja sa društvima prijateljima samo su neki od planova za ovu 2017. godinu. Najavljene su već prve ovogodišnje spelancije – Koncert klapa sa korizmenim napjevima za petak 3. ožujka na našoj Zgradi.

Ova je skupština ujedno bila i izborna. Na novi mandat od četiri godine za predsjednika društva ponovno je izabran Vjekoslav Kovačić, za tajnika Matija Kos, Članovi Upravnog odbora su Vjekoslav Kovačić, Matija Kos, Željko Križanić, Vesna Tafra, Jelica Šimun, Loreta Gerić, Sandra Crnić, Marica Cvetnić, Vida Galeković, Marko Kos, Tomislav Krešimir Hubak te Josipa Vukašinec i Ratko Cvetnić. Za članove nadzornog odbora izabrani su Biserka Kos, predsjednica te Jasnica Čunović i Maja Gotal kao članovi.

Na kraju, gostima i članovima „Dučeca“ obratili su se i uzvanici i zaželjeli puno sreće i uspjeha u ovoj godini. Uslijedio je domjenak i druženje uz tamburaše Lajbeke i Takt.

Fotografije: Vladimir Vinetić


Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.