ā€žOd Rodeka do Kurtekaā€œ – bila je joÅ” negdje do sredine proÅ”log stoljeća česta, gotovo svakodnevna izreka u govoru Mraclinaca. Možemo reći kako su se njome, bez izuzetaka, služili svi tadaÅ”nji Mraclinci. Ona je značila neÅ”to Å”to se ticalo svih ljudi u Mraclinu, Å”to je obuhvaćalo cijeli Mraclin. Kada se proÅ”irila neka glasina, kada se htjelo reći  da su u Mraclinu oko nečega svi složni, kada se htjelo reći da neÅ”to u Mraclinu svi znaju, redovito se upotrebljavala ta formula. Ili kada bi stari podučavali mlade da neÅ”to ne čine, tada bi govorili da tako ne čine jer bi se to odmah znalo ā€žOd Rodeka do Kurtekaā€œ.

Rodeki je bio nadimak tadaÅ”nje obitelj Križanić,  koja je imala drvenu prvu kuću na početku Mraclina, nakon danaÅ”nje trafostanice. Danas je na tom mjestu izgrađena nova suvremena kuća. Kurteki je bio nadimak obitelji Matanović, koja je živjela u drvenoj kući na prostoru danaÅ”nje Tvornice parketa, na kraju ondaÅ”njeg Mraclina. A udaljenost tih dviju kuća je nekih dva kilometara.

Kako su maknute stare drvene hiže Rodeka i Kurteka tako je i prestala uporaba te izreke, a mnogi danaŔnji Mraclinci vjerojatno za nju i po prvi puta čuju. (M.G.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.