„Od Rodeka do Kurteka“ – bila je još negdje do sredine prošlog stoljeća česta, gotovo svakodnevna izreka u govoru Mraclinaca. Možemo reći kako su se njome, bez izuzetaka, služili svi tadašnji Mraclinci. Ona je značila nešto što se ticalo svih ljudi u Mraclinu, što je obuhvaćalo cijeli Mraclin. Kada se proširila neka glasina, kada se htjelo reći  da su u Mraclinu oko nečega svi složni, kada se htjelo reći da nešto u Mraclinu svi znaju, redovito se upotrebljavala ta formula. Ili kada bi stari podučavali mlade da nešto ne čine, tada bi govorili da tako ne čine jer bi se to odmah znalo „Od Rodeka do Kurteka“.

Rodeki je bio nadimak tadašnje obitelj Križanić,  koja je imala drvenu prvu kuću na početku Mraclina, nakon današnje trafostanice. Danas je na tom mjestu izgrađena nova suvremena kuća. Kurteki je bio nadimak obitelji Matanović, koja je živjela u drvenoj kući na prostoru današnje Tvornice parketa, na kraju ondašnjeg Mraclina. A udaljenost tih dviju kuća je nekih dva kilometara.

Kako su maknute stare drvene hiže Rodeka i Kurteka tako je i prestala uporaba te izreke, a mnogi današnji Mraclinci vjerojatno za nju i po prvi puta čuju. (M.G.)

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.