Od 12. do 15. rujna ─Źlanovi Du─Źeca sudjelovali su na XII. me─Ĺunarodnom folklornom festivalu u gradu Riminiju u Italiji. Skupina od 36 ─Źlanova Du─Źeca krenula je na put u srijedu iza pono─çi, a prva destinacija bila je Bologna. Bologna je prvenstveno veliki studentski grad, ali i jedno od najva┼żnijih kulturnih, ekonomskih i prometnih  sredi┼íta Italije. ─îlanovi Du─Źeca imali su priliku vidjeti velik broj srednjovjekovnih pala─Źa, fontana i crkava, kao i jedno od najstarijih sveu─Źili┼íta u svijetu.

KUD Du─Źec na sredi┼ínjem trgu u Bologni

Nije slu─Źajno Bologna izabrana kao prva stanica Du─Źecove turneje. Naime, pro┼ílo je to─Źno 50 godina otkada je KUD Du─Źec kao pratitelj predstavnika grada Zagreba gostovalo u Bologni u okviru Zagreba─Źkih tjedana. Davne 1969. godine Dru┼ítvo je predvo─Ĺeno Franjo Cvetni─çem Esperantom i Vladimirom Cvetni─çem Milekom odr┼żalo nekoliko nastupa i predstavljalo grad Zagreb i Hrvatsku u Bologni. Koliko je to tada zna─Źilo ─Źlanovima Dru┼ítva, mo┼że se pro─Źitati u izvje┼í─çe o radu u 1969.:

ÔÇ×Ova godina po─Źela je za nas jednim zna─Źajnim nastupom koji nam je istovremeno zna─Źio priznanje za rad u protekle tri godine i poslu┼żio kao putokaz kojim trebamo nastaviti rad. Bilo je to putovanje u Bolognu. Taj doga─Ĺaj, uvijek je predmet razgovora kad smo na okupu i prepri─Źavamo zajedni─Źke nastupe i putovanjaÔÇŽÔÇť

Predsjednik Kos je jo┼í istaknuo: – Iako ovaj put Du─Źec nije odr┼żao nastup u Bologni, uprili─Źili smo fotografiju na istom mjestu kao i 1969. godine. Zaista je bio poseban osje─çaj biti na istom mjestu gdje su ikone mraclinskog dru┼ítvenog ┼żivota ÔÇô Esperant i Milek – vodili tada┼ínji Du─Źec, a posebice ove godine kad se obilje┼żava 50 godina, ali i godina u kojoj nas je napustio na┼í Milek.

KUD Du─Źec 1969. i 2019. godine u Bologni

Sljede─çe odredi┼íte bio je Rimini, grad na samoj obali Jadranskoga mora te jedno od najpoznatijih turisti─Źkih centara Italije, zahvaljuju─çi nizu pje┼í─Źanih pla┼ża od 15 km, brojnim hotelima, restoranima, trgovinama, barovima i disko klubovima. U Riminiju se nalaze i va┼żni gra─Ĺevinski svjedoci slavne rimske povijesti, kao ┼íto su Augustov luk i Tiberijev most koji dokazuje prometni zna─Źaj Riminija u antici koji je tada bio dodirna to─Źka sjevera i juga Apeninskoga poluotoka.

Kod Augustovog luka u Riminiju

Petak je bio festivalski dan koji je zapo─Źeo u ranim podnevnim satima spremanjem za nastup, zatim mimohodom kroz Rimini uz obalu mora te samim festivalom. Osim ─Źlanova Du─Źeca, nastupala su dru┼ítva iz cijele Europe te Palestine. Hrvatsku je predstavljalo i dru┼ítvo iz Mihovljana u okolici ─îakovca s kojima su uspostavljeni kontakti za budu─çu suradnju.

U subotu ─Źlanovi Du─Źeca obi┼íli su San Marino, jednu od najmanjih dr┼żava na svijetu, potpuno okru┼żenu teritorijem Italije. San Marino je jedna od najstarijih dr┼żava na svijetu, a prema predaji osnovao ju je 301. godine klesar Marin s otoka Raba. Malena i nezavisna zemlja, sa ukupnim stanovni┼ítvom oko 33.000 ljudi i brojnim znamenitostima koje su pod za┼ítitom UNESCO-a, poprili─Źno je odu┼íevila Mraclince. 

Na najvišem vrhu San Marina

Nedjeljno jutro ozna─Źilo je da se polako bli┼żi kraj ove male, ali slatke turneje. U povratku prema Mraclinu, ─Źlanovi Du─Źeca stali su u Padovi kako bi malo predahnuli, ali i obi┼íli najva┼żnije znamenitosti ovog prekrasnog grada. Tamo ih je do─Źekala biv┼ía Mraclin─Źica g─Ĺa. Marina Kap┼í te ih nakratko provela kroz Padovu. Prvo odredi┼íte u Padovi bilo je Sveti┼íte svetog Leopolda Mandi─ça, drugog hrvatskog kanoniziranog sveca, poznatog ispovjednika i promicatelja jedinstva kr┼í─çana. U sklopu sveti┼íta nalazi se kapucinski samostan s crkvom, a unutar objekta nalazi se grob svetog Leopolda, njegovi kipovi i slike, kao i ispovjedaonica u kojoj je on 40 godina pomirivao ljude s Bogom. U ispovjedaonici se nalazi velika knjiga zahvala u koju su ─Źlanovi Du─Źeca mogli upisati svoje misli, molitve i zahvale.

Ispred Svetišta Leopolda Mandića

Sljede─ça znamenitost koju su posjetili bila je bazilika svete Justine, po veli─Źini deveta crkva na svijetu, s 14 kapela, 7 kupola i zvonikom visokim 82 metra u kojoj se nalaze ostaci i relikvije mu─Źenika i svetaca, me─Ĺu kojima najva┼żnije mjesto zauzima sv. Luka evan─Ĺelist. Bazilika se nalazi na trgu Prato della Valle koji je jedan od najljep┼íih i najve─çih trgova na svijetu. Na kraju, obi┼íli su i baziliku Svetog Antuna koja je glavni padovanski spomenik, jedno od najve─çih remek-djela svjetske umjetnosti i najposje─çenijih kr┼í─çanskih sveti┼íta. Nakon ru─Źka i kra─çeg odmora, uslijedio je put prema Mraclinu kamo se sretno stiglo u 21 sat.

– Vrlo lijepo i sadr┼żajno putovanje, bilo je vremena i za odmor, u┼żivanje u moru i suncu, ali i za upoznavanje kulture i znamenitosti prekrasne Italije. Nastup na samom festivalu vrlo je dobro odra─Ĺen, a sklopljena su i nova prijateljstva. Ovim prilikom u ime svih ─Źlanova Du─Źeca htio bih se zahvaliti na┼íim sponzorima i donatorima bez kojih sudjelovanje na festivalu u Italiji ne bi bilo mogu─çe ostvariti: Ministarstvo kulture, Zagreba─Źka ┼żupanija, Grad Velika Gorica, Euroherc osiguranje d.d., Pan-prom d.o.o., Gorica staklo d.o.o., KOVA d.o.o., Microteam d.o.o., LMT Gorica d.o.o. Nadam se da ─çe ovo putovanje ostati svim ─Źlanovima u posebnom i lijepom sje─çanju, te da ─çe, kao i na┼íim prethodnicima 1969. godine, biti predmet razgovora kad na okupu prepri─Źavaju zajedni─Źke nastupe i trenutke ÔÇô zaklju─Źio je predsjednik Kos.

Fotografije: Vesna Tafra, arhiva ─Źlanova Du─Źeca