Učitelj Jurdana i razred generacije 1963./1964. (Iz knjige Mraclin - slike iz povijesti)

….najljepÅ”e je đačko doba.

Mnogi se danas ne bi složili. Nije se nekad imalo razumijevanja za one slabijeg potencijala, kažnjavanje djece bilo je viŔe pravilo nego iznimka i puno bi njih danas reklo da im je Ŕkola bila tlaka. Autor te parole je vjerojatno mislio na to da je u tim godinama jedino Ŕkola bila briga i to, shodno slatkorječivosti te izreke, slatka briga.

Danas sam pitala svoje unuke vesele li se novoj Å”kolskoj godini. Dobila sam “mledni” odgovor; pa veselimo. Nema tu ni malo euforije za stjecanjem znanja i okupljanjem Å”kolske ekipe. Da bi ih brže-bolje opravdala, uzela sam u obzir da se njih animira cijelo ljeto, a da su naÅ”a ljeta trajala beskonačno dugo i da smo se veselili Å”koli barem radi druÅ”tva. Ja sam obožavala miris novih knjiga i moja bi torba bila složena puno prije početka nastave, i to po veličini. Sve na “peglu”. 

Osobito sam se veselila petom razredu. SluÅ”ajući generaciju koja je bila u petom razredu kako spominju: Harapinku (oličenje žene sa stilom), Glagolićku (nasmijanu ženicu u plavoj kuti), Saksicu (damski Å”eÅ”iri i rukavice), Čubelica (odijelo s uskim nogavicama iz 60-ih), JuzbaÅ”ica (odijelo i očinski maniri), GlavaÅ”a (putujuća stolica), MataÅ”ina (Bumbarov let i zelena kožna jakna) i druge nastavnike i profesore, divila sam im se kako su odrasli. To je bio drugi svijet, svijet odraslih. Kakva zabluda. Peti je razred bio velika prekretnica. Stara derutna Å”kola, masne piroÅ”ke, i saznanje da će sljedeća Å”kolska godina biti u novoj Å”koli u izgradnji.

Unatoč velikoj promjeni, meni je taj prelazak bio stuba viÅ”e prema svijetu “velikih”. Kakva besmislena žurba!  Da mi je đačko doba bilo lijepo – je. Ali da su mi pedeset plus ljepÅ”e – jesu. Ako je ono bilo vrijeme dokazivanja, ovo je sad vrijeme sumiranja.  Sljedeća Å”kolska godina bila je u novoj Å”koli. Druga galaksija, ali o tome u nekoj drugoj priči.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaÅ”titu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.