U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici 28. studenoga 2019. održano je predavanje u povodu 70. obljetnice smrti Emilija Laszowskog Szelige (1868.-1949.), turopoljskoj Livija. Predavanje je održao gosp. Milovan Petković, iz Družbe ā€žBraća hrvatskoga zmajaā€œ, autor prve monografije o ovoj istaknutoj ličnosti koja je dala nemjerljiv doprinos kao hrvatski arhivist i povjesničar, kulturni i javni djelatnik svestrane inventivnosti, preteča modernog interdisciplinarnog  znanstvenika te intelektualac koji je znanoŔću, prosvjetom i kulturom služio hrvatskom narodu i domovini.

Predavač je kroz predavanje  približio svestranu ličnost Emilija Laszowskog od njegovog rođenja, Å”kolovanja, boravka u Brlogu na Kupi, službovanja, arhivskog rada, povjesničkog rada, kulturnog i javnog rada, književnog rada, stvaralaÅ”tva s posebnim naglaskom  na povijesti Turopolja odnosno povijest Plemenite općine turopoljske. Istraživanja o povijesti Turopolja Laszowski je objavio u trosveŔčanoj knjizi ā€žPovijesti plemenite općine Turopolja nekoć Zagrebačko polje zvaneā€œ u kojoj je iznio znanstvene obrade turopoljskih značajki i posebnosti Å”to je znatno pridonijelo izgradnji danas prepoznatljivog identiteta Turopolja.

Predavanju je prisustvovala unuka Emilija Laszowskog, brojni članovi Plemenite općine turopoljske, članovi Družbe ā€žBraća hrvatskoga zmajaā€œ te građani grada Velike Gorice. Zavod je tiskao i prigodnu knjižicu o životu i djelovanju Emilija Laszowskog, autora Milovana Petkovića. U umjetničkom programu nastupila je tamburaÅ”ka sekcija KUD-a ā€žDučecā€œ iz Mraclina.

Tekst: Katja Matković Mikulčić

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica, vgdanas.hr