U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici 28. studenoga 2019. održano je predavanje u povodu 70. obljetnice smrti Emilija Laszowskog Szelige (1868.-1949.), turopoljskoj Livija. Predavanje je održao gosp. Milovan Petković, iz Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“, autor prve monografije o ovoj istaknutoj ličnosti koja je dala nemjerljiv doprinos kao hrvatski arhivist i povjesničar, kulturni i javni djelatnik svestrane inventivnosti, preteča modernog interdisciplinarnog  znanstvenika te intelektualac koji je znanošću, prosvjetom i kulturom služio hrvatskom narodu i domovini.

Predavač je kroz predavanje  približio svestranu ličnost Emilija Laszowskog od njegovog rođenja, školovanja, boravka u Brlogu na Kupi, službovanja, arhivskog rada, povjesničkog rada, kulturnog i javnog rada, književnog rada, stvaralaštva s posebnim naglaskom  na povijesti Turopolja odnosno povijest Plemenite općine turopoljske. Istraživanja o povijesti Turopolja Laszowski je objavio u trosveščanoj knjizi „Povijesti plemenite općine Turopolja nekoć Zagrebačko polje zvane“ u kojoj je iznio znanstvene obrade turopoljskih značajki i posebnosti što je znatno pridonijelo izgradnji danas prepoznatljivog identiteta Turopolja.

Predavanju je prisustvovala unuka Emilija Laszowskog, brojni članovi Plemenite općine turopoljske, članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ te građani grada Velike Gorice. Zavod je tiskao i prigodnu knjižicu o životu i djelovanju Emilija Laszowskog, autora Milovana Petkovića. U umjetničkom programu nastupila je tamburaška sekcija KUD-a „Dučec“ iz Mraclina.

Tekst: Katja Matković Mikulčić

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica, vgdanas.hr