U organizaciji Zavoda za znanstvenoistra┼żiva─Źki i umjetni─Źki rad u Velikoj Gorici 28. studenoga 2019. odr┼żano je predavanje u povodu 70. obljetnice smrti Emilija Laszowskog Szelige (1868.-1949.), turopoljskoj Livija. Predavanje je odr┼żao gosp. Milovan Petkovi─ç, iz Dru┼żbe ÔÇ×Bra─ça hrvatskoga zmajaÔÇť, autor prve monografije o ovoj istaknutoj li─Źnosti koja je dala nemjerljiv doprinos kao hrvatski arhivist i povjesni─Źar, kulturni i javni djelatnik svestrane inventivnosti, prete─Źa modernog interdisciplinarnog  znanstvenika te intelektualac koji je znano┼í─çu, prosvjetom i kulturom slu┼żio hrvatskom narodu i domovini.

Predava─Ź je kroz predavanje  pribli┼żio svestranu li─Źnost Emilija Laszowskog od njegovog ro─Ĺenja, ┼íkolovanja, boravka u Brlogu na Kupi, slu┼żbovanja, arhivskog rada, povjesni─Źkog rada, kulturnog i javnog rada, knji┼żevnog rada, stvarala┼ítva s posebnim naglaskom  na povijesti Turopolja odnosno povijest Plemenite op─çine turopoljske. Istra┼żivanja o povijesti Turopolja Laszowski je objavio u trosve┼í─Źanoj knjizi ÔÇ×Povijesti plemenite op─çine Turopolja neko─ç Zagreba─Źko polje zvaneÔÇť u kojoj je iznio znanstvene obrade turopoljskih zna─Źajki i posebnosti ┼íto je znatno pridonijelo izgradnji danas prepoznatljivog identiteta Turopolja.

Predavanju je prisustvovala unuka Emilija Laszowskog, brojni ─Źlanovi Plemenite op─çine turopoljske, ─Źlanovi Dru┼żbe ÔÇ×Bra─ça hrvatskoga zmajaÔÇť te gra─Ĺani grada Velike Gorice. Zavod je tiskao i prigodnu knji┼żicu o ┼żivotu i djelovanju Emilija Laszowskog, autora Milovana Petkovi─ça. U umjetni─Źkom programu nastupila je tambura┼íka sekcija KUD-a ÔÇ×Du─ŹecÔÇť iz Mraclina.

Tekst: Katja Matkovi─ç Mikul─Źi─ç

Foto: Gradska knji┼żnica Velika Gorica, vgdanas.hr