Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice jučer je na konferenciji za medije izvijestio o posljedicama potresa na objektima na goričkom području te koje mjere Grad planira provesti kako bi pomogao građanima.

Donacije za oštećene dimnjake – Najveći broj šteta odnosi se na oštećenja dimnjaka s čime su se susreli i brojni mještani Mraclina. Iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica upozorili su na situaciju da su brojni građani nastavili sa grijanjem bez dimnjaka, stoga postoji velika opasnost od požara. Grad  Velika Gorica donirat će 1.000 kn svakoj obitelji koja je imala oštećenje dimnjaka. Svi vlasnici objekata na kojima su dimnjaci srušeni, odnosno uklonjeni, mogu podnijeti prijavu za naknadu na e-mail adresu prijava.dimnjak@gorica.hr . U prijavi ja potrebno navesti adresu objekta te ime i prezime vlasnika.

Sakupljanje građevinskog materijala – Nasuprot goričkog sajmišta, Grad je osigurao mjesto na kojem se od danas primaju donacije građevinskog materijala gdje će naši sugrađani moći na jednom mjestu ostaviti višak građevinskog materijala koji im ne treba, ali i uzeti ono što im treba za sanacije svojih objekata.

Oštećeni sakralni i kulturni objekti – Kao što smo već izvijestili, od crkvi u našem kraju najteže je stradala upravo naša kapela svetog Vida. Čeka se detaljan izvid struke, nakon kojeg bi trebala krenuti sanacija. Stradala je i crkva u Dubrancu, dok manja oštećenja ima naša župna crkva Vukovini te crkve u Novom Čiču i Ščitarjevu, no statički su sigurne te su u uporabi. Od kulturnih objekata najviše je stradao Stari grad Lukavec zbog napuklog tornja, ali i puknuća na svodovima, a Muzej Turopolja je statički siguran i od jučer je otvoren za javnost.

Školski objekti i društveni domovi – Oštećenja su vidljiva i na školskim objektima, kao i na brojnim društvenim domovima. Prvim pregledom utvrđeno je da su mraclinska škola i vrtić uporabljivi. Naknadno je utvrđena potreba za rušenjem jednog dimnjaka na zgradi škole, no zbog loših vremenskih uvjeta (snijega, blata), rušenje nije izvedeno. O razvoju događaja izvijestit ćemo uskoro. Inače, nastava za učenike nižih razreda trebala bi redovno početi u ponedjeljak 18. siječnja, dok će se nastava za učenike viših razreda do daljnjega, zbog epidemioloških mjera, održavati online.

Također, pregledani su i svi vatrogasni, sportski i društveni domovi na području Grada, pa tako i u Mraclinu. Kao što smo već izvijestili, dio našeg Društvenog doma (prostorije Dučeca  i drugih udruga, iznad trgovine MIP-a) označene su kao privremeno neuporabljive i uskoro se očekuje sanacija. Velika dvorana Društvenog doma, u kojem se trenutno održavaju i svete mise, uporabljiva je i sigurna za mještane. Zgradu su također obišli statičari, sigurna je i uporabljiva, dimnjaci koji su prijetili mještanima su srušeni, a sitni popravci i uređenje očekuje nas u narednom periodu.

Napomenimo još da mraclinski krizni stožer ima sastanak ovog četvrtka, nakon čega ćemo vas informirati o svim novostima i zaključcima. Novčani prilozi za pomoć stradalima u potresima i dalje se primaju na račun udruge Moj Mraclin – HR6824020061101002251 (Erste banka) – s naznakom “donacija za pomoć stradalnicima potresa”.