U velikoj žalosti obavještavamo vas da je dana 10. ožujka 2017. preminuo g. Mijo pl. Kundić (93), jedan od najstarijih i najpoznatijih Mraclinaca. Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak 13. ožujka u 13.30 sati na groblju u Vukovini.

Mijo pl. Kundić (1924.-2017.)

Mijo Kundić rođen je 4. lipnja 1924. godine u Mraclinu, gdje je završio osnovnu školu. Od ranog djetinjstva zajedno s ocem bavi se svinjogojstvom, te kao desetogodišnji dječak često boravi u Turopoljskom lugu čuvajući i žireći svinje iz obiteljskog vlasništva. Poslije, kao mladić, vodi svinje i izvan Turopolja, po šumama Moslavine, pa čak i Slavonije. Redovito ih je obilazio i nosio im prihranu, tada pješice ili biciklom, a tek poslije automobilom.

Svinjogojstvom se bavio čitav život. Bio je član mnogih svinjogojskih udruga na području Turopolja i Zagrebačke županije, u kojima je svoja iskustva prenosio na mlađe uzgajivače. Usporedno sa svinjogojstvom bavio se i ratarskom proizvodnjom uzgajajući kukuruz, pšenicu, ječam i druge poljoprivredne proizvode, i to na velikim površinama od 15-20 ha. Gospodin Kundić je među prvim uzgajivačima konja izvorne pasmine hrvatski posavac, te suosnivač udruge konjara hrvatskog posavca.

Široki raspon privredne djelatnosti Mije Kundića očituje se i po tome što je bio proizvođač vina autohtone sorte „Turopoljski škrlet“ za koje je dobio niz priznanja. Osnivač je Kluba vinogradara Turopolja, u kojem je svojim iskustvom obrade vinograda i proizvodnje kvalitetnog vina educirao i druge vinogradare, te je većim djelom zaslužan za današnji kvalitetni način proizvodnje vina u Turopolju. Ovu tradiciju nastavlja današnja udruga vinogradara i vinara „Grozd“.

Od godine 1961. Mijo Kundić među prvima obavlja obrtničku djelatnost kamionskog autoprijevozništva. Mnoge ceste na području Turopolja, Vukomeričkih Gorica, Zagrebačke, Sisačko–moslavačke, Splitsko-dalmatinske i drugih županija napravljene su s materijalom koje je prevozio autoprijevoznik Mijo Kundić.

Od rane mladosti uključio se u društveno-prosvjetni rad svog Mraclina. Bio je aktivni pjevač u Hrvatskom pjevačkom društvu „Kopač“ od 1940. godine, te se svojim poznatim tenorom proslavio diljem Lijepe naše, pa i tadašnje Jugoslavije. Uvijek je bio vedrog duha, a mlađi su uvijek sa zavišću slušali njegov zvonki tenor. Kao poznavatelj poezije često je recitirao poznate, ali i svoje pjesme.

Bio je dugogodišnji član i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mraclin. Osim vatrogastva bavio se i sportom. Već od 1945. godine igra u nogometnom klubu „Mraclin“. Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, buđenjem nacionalne svijesti aktivno se uključuje u „Društvo starina“ na području Turopolja sa zadatkom obnove tradicijskih vrjednota Turopolja i Turopoljaca.

Godine 1991. među prvima se uključuje u obnovu Plemenite opčine turopoljske i sa svoja dva pastuha hrvatskog posavca upregnuta u zaprežna kola dovozi mraclinske suce na Obnoviteljsko spravišće POT-a. Od tada obnaša niz odgovornih dužnosti u Plemenitoj opčini turopoljskoj, a jedan je od najzaslužnijih za pronalaženje zadnjih primjeraka, obnovu i uzgoj turopoljske svinje.

Svojim bogatim iskustvom dugogodišnjeg svinjogojca zaslužan je da danas imamo očuvanu izvornu pasminu turopoljske svinje za koju je godinama osobno brinuo. Za svoj rad u POT-u nagrađivan je više puta, a 2007. godine dobio je najvrjednije odlikovanje, zlatnu plaketu za poseban doprinos u radu Plemenite opčine turopoljske. 2009. godine Mijo pl. Kundić dobitnik je nagrade Grada Velike Gorice za životno djelo.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.