Izvor: www.jutarnji.hr

U danima dok kulturni život uglavnom miruje, jednu je prekrasnu slikovnicu – kako javlja Večernji list – pripremio Muzej Turopolja. Naime, naš poznati autor Zdenko Bašić ovih je dana završio rad na slikovnici  “Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” koja izlazi u nakladi goričkoga Muzeja. Bogato i maštovito ilustrirana slikovnica, koja ima i hrvatsko i englesko izdanje, bit će promovirana čim to epidemiološka situacija dopusti. 

Često smo puta skloni prihvaćati baštinske priče i običaje s raznih strana, a svoje vlastite ne poznajemo. Stoga čestitamo autoru i našem Muzeju na izvrsnoj ideji. A o samoj knjizi Zdenka Bašića i o tome što ga je ponukalo više u Večernjem.

One koje tema zanima na malo znanstvenijoj, etnološkoj razini rado ćemo uputiti na članak jednog Moguta našeg javnog zdravstva, dr. Drage Chloupeka (1899-1963). Bio je član tima Škole narodnog zdravlja, popularan među Mraclincima zbog svoga veselog i društvenog karaktera. Ali, bio je ne samo odličan liječnik nego i intelektualac kojeg su veoma zanimali turopoljski običaji, pa je mnogo toga i pribilježio. Podsjećamo, dr. Chloupek bio je scenarist i režiser slavnoga dokumentarca “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi”. U digitalnoj zbirci Hrvatske akademije čuva se jedan opširan Chloupekov tekst, objavljen u “Zborniku za narodni život i običaje”, pod naslovom “Mogut”.

Pročitajte, možda među ljudima s kojima je Chloupek razgovarao pronađete i nekog svoga. 


Dr Chloupek drži predavanje na Zgradi za vrijeme asanacije