Foto: Vitomir Štuban

U nedostatku aktualnih sportskih priredbi Cityportal prisjetio se sportskog događaja od prije petnaest godina i jedne po svemu posebne nogometne utakmice na mraclinskoj Grabi. Tada je jedna sjajna generacija NK Mraclin na impresivan način izborila ulazak u viši rang natjecanja – četvrtu ligu – a to je bila prilika da se na novouređenom igralištu dočeka “najdraži gost”, NK Dinamo iz Zagreba. O toj fešti, i o toj generaciji, piše u prilogu goričkoga portala Cityportal.hr.

Već je 15 godina prošlo otkad su nogometaši Mraclina, nakon što su tri sezone zaredom ostajali za korak prekratki, izborili ulazak iz petog u četvrti rang natjecanja. Bila je to sjajna generacija, na čelu s uspješnim trojcem Cvetko – Štuban – Galeković

Foto: Vitomir Štuban

Da je nogometno amatersko prvenstvo nastavljeno, Mraclin i Jelačić vodili bi mrtvu trku za naslov prvaka 1. ŽNL istok i višu Jedinstvenu županijski ligu, odnosno peti rang našeg nogoloptanja. Kako vrijeme leti! Već je prošlo gotovo 15 godina otkako je Mraclin bio prvak u petom rangu i izborio četvrti. Dogodilo se to sezone 2004/2005.

Prije toga, tri sezone zaredom, od 2002. do 2004., Mraclin je osvajao druga mjesta i dalje redom propuštao Vinogradar, Polet Buševec i Lukavec. Titulu prvaka prije 15 godina Mraclin je osvojio na zaista impresivan način. Pod vodstvom trenera i po potrebi igrača Damira Cvetka i asistenta mu Nedjeljka Pavlice, 19 puta je Mraclin pobijedio, jednom odigrao remi i dva puta izgubio. Gol razlika 69 postignuta i samo 13 primljenih pogodaka!!

Drugoplasiranom Klasu iz Mičevca šampioni iz Mraclina pobjegli su čak 16 bodova! Igrali su tada Branimir Grilec, Ivica Feljan, Ivan Dandić, Ivan Domitrović, Bruno Kos, Dražen Šmint, Darko Balić, Danijel Zgodić, Ivan Grđan, Josip Grilec, Igor Krpačić, Robert Nastevski, Alen Barjaktarević, Dražen Dandić (kapetan), Damir Cvetko, Danijel Muić, Ivica Kušan, Dubravko Kriste, Mario Lešković, Marko Kos, Željko Cvetnić, Dinko Livada i Krešimir Mikas. Za fizičku pripremu brinuo se Zvonimir Jerbić. Prvi strijelac s 12 pogodaka bio je Nastevski, 11 su zabili Muić i Dražen Dandić.

Foto: Vitomir Štuban

U danima ponosa i slave predsjednik Mraclina bio je Davor Štuban kojem su najviše pomagali članovi Uprave Marijan Vinetić, Mladen Štuban, Milivoj Galeković, Vitomir Štuban, Juraj Cvetnić i Dražen Dandić. Glavni sponzor Mraclina bio je legendarni Mladen Galeković, koji je u svojim prostorijama znao organizirati i fešte za igrače, struku pa i najvjernije navijače. Odmah nakon proslave naslova prvaka, prionulo se poslu.

Finiširali su se radovi na novom igralištu Novoj Grabi, svlačionicama, postavljanju ograde, tunelu za dolazak igrača na teren, montiranju klupa i kabina za pričuve, golova (vrata). Započela je i organizacija turnira Memorijala Josip Galeković Joškec. Daleka 1932. vodi se kao godina osnutka pa se radilo i na dovođenju u goste najdražeg gosta, Dinama iz Zagreba.

OTVARANJE NOVE GRABE UVELIČAO DINAMO ZAGREB

Mraclin je novi četvrtoligaš, a zgotovljeno je i ušminkano novo igralište Nova Graba. Ima li ljepše prigode da se ugosti najdraži gost? Zaključite sami. Mraclin i Dinamo igrali su 13. rujna 2005. od 16.30. na Novoj Grabi!

Prijateljsku utakmicu došlo je pogledati tisuću ljudi. Sudio je Jurica Mihalj a pomagali su Zlatko Petrac i Drago Kos. Za Mraclin su igrali B. Grilec, Rozić, Šmint, Balić, Jelić, Tolić, D. Dandić, Rošić, Lovrić, Ambroš, Balinčić (Lučan, I. Dandić, Lešković, Kos, Muić, Cvetnić, Nastevski, Zgodić, Vukašinec, J. Grilec, Grđan). Trener je bio Damir Cvetko. Plave boje Dinama branili su Šarlija, Buljat, Lučić, Bosnar, Čale, Etto, Mamić, Chago, Tomić, Ljubojević. Mitu (Lončarić, Kardum, Kim, Šarić, Zahora, Lovren, Marini), na čelu s trenerom Josipom Kužeom.

Foto-galerija: Vitomir Štuban

Rezultat je bio važniji Dinamu no Mraclinu. Za modre su zabili Ljubojević (4), Šarić i Tomić, a za Mraclin Jelić. Veliki gospodin i glavni donator Mraclina Mladen Galeković nakon utakmice odveo je obje momčadi, pratnju, novinare pa i navijače na večeru u svoje prostorije. Zna se da dinamovci putuju i na svjetski poznate destinacije, ali bili su vidno ugodno iznenađeni načinom na koji su ugošćeni i počašćeni. Iznenađen je bio i Zdravko Mamić, tada izvršni dopredsjednik Dinama koji je utakmicu pratio u delegatskom prostoru u društvu trenera Josipa Kužea i pažljivo pratio poteze svojih igrača.