Novo reciklažno dvorište u Velikoj Gorici bit će završeno do konca kolovoza. Gradi se u sklopu provedbe projekta „U mojem dvorištu – In My Back Yard (IMBY)“ na ulazu u Odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. Projekt je to koji provode zajedno Grad Velika Gorica i općina Velenje.

Reciklažno dvorište kad bude dovršeno biti će središnji objekt za odvojeno sakupljanje, razvrstavanje i reciklažu otpada Grada Velike Gorice, a njegova će korisna površina zauzimati oko 4.400 m2. Veći dio dvorišta namijenjen je odvojenom sakupljanju i razvrstavanju otpada koje će obavljati sami korisnici – građani i tvrtke koji dovoze korisni otpad i gradsko komunalno poduzeće VG Čistoća d.o.o. koje će odvojeno sakupljeni otpad iz domaćinstava dovoziti na ovu lokaciju radi sortiranja i pretovara u veće spremnike radi prijevoza do konačnog obrađivača. U reciklažnom dvorištu nalazit će se objekt za odvojeno sakupljanje i privremeno skladištenje opasnog otpada sakupljenog od građana putem reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici te mobilne jedinice koja će sakupljati opasni i korisni otpad po naseljima izvan središnje gradske zone. Objekt je projektiran sukladno propisima za skladištenje opasnog otpada, odnosno osiguran je od požara i eventualnog curenja ili rasipanja opasnih tvari.

Osim ovog objekta, u reciklažnom dvorištu nalazi se nadstrešnica s boksevima za odvojeno sakupljanje i skladištenje rasutih korisnih materijala, kao što su stari papir, karton, staklo i plastika, a pod nadstrešnicom je predviđeno i skladištenje elektroničkog i električnog otpada, otpadnog drva, zelenog otpada, otpadnog tekstila, auto-guma te drugih vrsta otpada. Ispod manje nadstrešnice predviđen je smještaj preša i sortirne trake za sortiranje otpada radi njegovog boljeg plasmana na tržištu i lakšeg transporta.

– Izgradnjom Reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava u sklopu projekta IMBY, u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna, od čega se 85% financira sredstvima Europske unije kroz Operativni program Slovenija-Hrvatska 2007.-2013., VG Čistoća i Grad Velika Gorica dobit će najsuvremeniji središnji objekt budućeg sustava gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice – kaže gradonačelnik Dražen Barišić koji je najavio kako sljedeći tjedan počinje podjela kompostera u 1000 goričkih domaćinstava. Kompostere će građani dobiti besplatno.

reciklazno

Izvor: http://www.gorica.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.