Foto: Google Earth 2011.

U želji da se osobno informira, ali i da te informacije podijeli s Mraclinom, suradnik našeg portala g. Stjepan Čunčić obišao je mraclinski “hot spot” u Ulici braće Radić. Naime, na toj su se adresi kod željezničke stanice, u kući koja je u posjedu nekoliko zagrebačkih suvlasnika, prije izvjesnoga vremena pojavili novi stanari, po svemu sudeći imigranti, što je izazvalo interes, pa i određenu uznemirenost stanovništva. Dok čekamo da informacije s nadležnih mjesta pojasne situaciju, porazgovarali smo s našim suradnikom i njegovim dojmovima.

– Dakle, radi se o ljudima iz Bangladeša, njih do desetak – izvješćuje g. Čunčić. –  Primili su me pristojno, ponudili čajem, pa smo malo i popričali.

Što rade u Mraclinu?

– Oni ovdje još od Nove godine čekaju radnu dozvolu za Hrvatsku za 2021., a vele da bi im trebala doći za deset do dvanaest dana. Uglavnom bi se bavili “bauštelskim poslovima”, zidanje, tesarija..

Kako su stigli u Hrvatsku?

– Avionom, ali, zanimljivo, bez viza. I s aerodroma direktno u Mraclin! Kakva je inače procedura kad netko stigne bez vize? Budu li svi koji tako stignu bili proslijeđeni u Mraclin ili samo oni koji nam dođu iz Bangladeša? – pita se Stjepan Čunčić.

Podsjećamo da je od 1. siječnja ove godine znatno olakšan uvoz radne snage iz tzv. trećih zemalja u Hrvatsku. Inače, naš Mjesni odbor još je prije tjedan dana poslao upit goričkoj policiji u kojem moli za informaciju glede ovoga slučaja, no pisani odgovor još nije stigao, a usmeno nadležni u PP Velike Gorice tvrde da je sve po zakonu. Nadamo se da ćemo dobiti i službeno očitovanje kako bi prestala nagađanja i kako bi Mraclinci dobili punu informaciju o ovom i eventualnim daljnjim sličnim događajima.