Na današnji dan prije točno trideset godina, 3. srpnja 1988., Mraclin je priredio jednu od najvećih proslava u svojoj povijesti: 100. obljetnicu našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva. S još vrlo živim odjecima nedavnog obilježavanja 130. rođendana, prisjetimo se i te stoljetne prigode koja se pripremala tjednima i mjesecima, a bila je priključena tadašnjem jugoslavenskom Danu borca.

Najme kaj: gorepotpisani fotoamater naumio je zabilježiti sve postaje stotog rođendana, od jutarnje budnice, preko svečanog defilea, što su ga predvodili čelnici Vid Crnić i Dragutin Cvetnić Franek, pa sve do nastupa Vere Svobode. Naravno, prava reportaža ne smije zaobići ni publiku koja je izašla pred dvorišna vrata pozdraviti mimohod. No, usprkos velikih ambicija stvari su, kako često biva, krenule drugim smjerom. Da mlađim čitateljima približimo strahote toga doba napomenut ćemo samo jedno – mobitela još nema. Tko hoće slikati mora uzeti foto-aparat i filmove koje će prematati u mraku neke priručne prostorije. Ukratko, fotoaparat se zaglavio, mali mehanizam za namatanje filma poderao je perforacije, prilikom spašavanja situacije oba su se filma još i dodatno osvijetlila i ovaj po svemu amaterski pokušaj završio je teškim podbačajem.

No ipak, nekoliko je fotografija preživjelo katastrofu pa ih donosimo u priloženoj galeriji: nekih lica s ove izložbe više nema, ostali su se promijenili, ali će ipak biti zanimljivo pronaći poznate face, osobito čitateljima koji još pamte to doba. Ah, da – završni pokušaj selfiea (ta se funkcija u vrijeme analogne fotografije zvala “autoknips”) gorepotpisanom je uspio jednako virtuozno kao i ostatak foto-reportaže.

Facebook komentari