Među najboljim maturantima Hrvatske svoju predstavnicu ima i Velika Gorica. Mlada Lucija Lacković ( od Davora i Tatjane Lacković – rođene Štuban ) donedavno maturantica XV. gimnazije u Zagrebu, na ispitu iz državne mature ostvarila je izvrsne rezultate i postala jedna od najboljih maturanata generacije.

Da državna matura nije bauk pokazuju rezultati odličnih i marljivih učenika koji su ispit majstorski rješili. Među onima s najvećim brojem bodova našla se i Lucija Lacković, maturantica iz Velike Gorice koja je ispit iz kemije riješila kao 3. najbolja u generaciji, a ispit iz biologije kao 4.

Nadarena za prirodne predmete

Lucija je na maturi polagala višu razinu svih obveznih predmeta, a za izborne je odabrala kremiju, biologiju i fiziku. Kaže kako joj državna matura nije bila teška jer po njezinom mišljenju, za razliku od prethodnih godina, ovoga puta nije bilo puno spornih ili dvosmislenih pitanja već su to bili elementarni zadaci za koje se pripremala intenzivnim učenjem.

– Kemiju i biologiju samostalno sam učila uz pomoć udžbenika za srednju školu. Učila sam intenzivno, a jako su mi pomogli testovi s prošlih matura jer sam znala kakvi tipovi zadataka se očekuju. Iako me biologija više namučila jer je puno više informacija, najviše me bilo strah ispita iz kemije jer on glasi kao najteži na maturi, a bio je i prvi od polaganih ispita – rekla nam je Lucija koja je ispite na kraju riješila s izvrsnim rezultatom. Iz kemije je s 98% rješenosti ostvarila 3. najbolji rezultat, dok je biologiju rješila s 97% kao 4. najbolja u generaciji.

Problem joj nisu predstavljale ni fizika ni matematika, jer joj, kaže, ti predmeti oduvijek idu pa je oba riješila 100%.

– Te predmete nisam puno spremala jer je to nešto što mi je oduvijek išlo. Fiziku nisam morala puno raditi jer je profesorica u srednjoj bila jako zahtjevna, pa mi je bilo dosta samo se malo prisjetiti nekih pojedinosti. Za vježbu tih predmeta sam samo prošla sve ispite prijašnjih državnih matura – kaže Lucija.

 

tmp_14815-lucija 3-261644060

Budući da je nadarena za prirodne predmete više pažnje u učenju posvetila je hrvatskom i engleskom jeziku, posebno pisanju eseja. Taj joj se dio državne mature činio najtežim pa je za to pohađala pripreme.

– Išla na pripreme za eseje iz hrvatskog i engleskog jer mi je izražavanje u pisanom obliku uvijek stvaralo probleme i nervozu. U jezicima sam malo lošija jer su prirodni predmeti ono što meni ide – rekla je najbolja velikogorička maturantica.

Iako je te testove riješila s nešto manjim postotkom, Lucija je svaki predmet položila s odličnim uspjehom te na svim prijavljenim fakultetima zauzela prvo ili drugo mjesto na listi. Odabrala je i upisala Farmaceutsko-biokemijski fakultet koji je bio njezina želja.

– Zanimaju me predmeti na kojima se cijela ta grana bazira, mislim da će se uvijek razvijati i da nudi dobre uvjete za budućnost – ističe mlada Velikogoričanka te dodaje kako je ljubav prema tim predmetima razvila još u osnovnoj školi na što su uvelike utjecale profesorice iz matematike i fizike.

– Zahvalna sam svojim profesoricama iz osnovne škole prof. Ridzak i prof. Kovač jer su one otkrile moj “talent” i razvile moj interes za te predmete i sigurno da su i one uvelike zaslužne za moje rezultate na državnoj maturi – kaže Lucija.

 

tmp_14815-lucija 2-880346478

Dobar način za provjeru znanja

Iako javnost iz godine u godinu svjedoči skandalima vezanima uz sistem državne mature, puno je pozitivnih primjera koji pokazuju upravo suprotno. Rezltati Lucije i njezinih jednako uspješnih kolega dokazuju kako državna matura ne mora nužno biti strašna kako se često u javnosti prikazuje. Kao i u drugim sustavima i u maturi postoje mane, no kako smatra Lucija, svejedno je to dobar način za provjeru znanja.

– Sigurno trebaju neke reforme, poboljšanja u čuvanju ispita kako se ovi skandali nebi ponovili, i eseji su subjektivno ocijenjeni, ali mislim da je to dobar način za provjeru znanja jer svi učenici pišu isti test, gradivo se može naučiti. Problem je u tome što je stresno jer u isto vrijeme treba završiti 4.razred, a ti ispiti nam određuju budućnost – kaže Lucija.

Ako je sudeći po dosadašnjim rezultatima budućnost koja čeka ovu mladu i ambicioznu Velikogoričanku zasigurno će biti uspješna, a unatoč prilikama koje uspješnim mladim ljudima pruža život izvan Hrvatske, ona svoju budućnost vidi upravo ovdje.

– Planiram usavršiti jezike, pogotovo engleski, a možda i španjolski te se tome više posvetiti. Što se tiče odlaska u inozemstvo, voljela bih otići, ali samo na studentsku razmjenu na par mjeseci, ne bih voljela živjeti izvan Hrvatske, osim ako ne budem na to prisiljena – zaključuje Lucija Lacković.

 

Izvor: vgdanas.hr

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.