Lijepi, ali ne onaj bablji, nego – rekli bismo – pravi ljetni dan na Jančetovom gruntu, pomogao je Dučecovim članovima da prirede još jedan ugodan i poučan prikaz paljenja rakije. Vrijeme i ambijent, a ovo drugo zahvaljujemo firmi Weddings by Benjamin, privukli su na ovu tradicijsku priredbu brojne goste – kako Mraclince i Turopoljce, tako i one iz Zagreba – a posebni gosti Mraclina bili su naši prijatelji iz Novih Perkovaca koju su nas zimus ugostili na Đakovačkim bušarima. Stoga ne čudi da su raspoloženi posjetitelji produžili druženje sve do u dugu jesensku noć.

Voditelji paljenja – Zlatko Galeković Kiki i Marko Kos Števekov, uz pomoć Fabijana Kosa i Mirka Vinceka – od jutarnjih su sati zagrijavali svoje reaktore, a u drugoj liniji dimilo se iz tri kotla u kojima su mraclinski kulinarski majstori Josip Vukašinec, Mario Cvetnić i Zdravko Štuban spremali kotlovinu. Bilo je tu i kolača koje su spremile vrijedne članice KUD-a, a i nekih zanimljivih novosti na šank-liniji, poput craft-piva Turopoljske pivovare iz Starog Čiča. Nije kaj su naši, ali preporučujemo.

Folklorni program otvorili su najmlađi – podmladak Dučeca već tradicionalno na Paljenju pokazuje dio programa za iduću sezonu, pa su tako naši najmlađi folkloraši pokazali što su do sada naučili od svojih voditelja Matije Galekovića i Doriane Crnić Vlahovac. To je važan trenutak i za podmladak, ali i za roditelje i bake i djedove, koji prate prve folkloraške korake svojih mezimaca. Potom je KUD Perkovčani predstavio mali izbor iz prebogatoga slavonskog tradicijskog blaga, a u ovoj prigodi ne možemo izbjeći prigodni bećarac, sa uvijek aktualnom satiričkom porukom, karakterističnom za tu folklornu formu: 

Oj, rakijo, da si bliže bogu,  
i njega bi oborila s nogu.

Uz folklorni program bio je tu i edukacijski dio vezan uz projekt Josipa Kosa i njegovu radionicu za najmlađe sudionike. Završnica Paljenja pripala je Dobrim dušama koje su okupljeni puk zabavili svojim evergrinskim repertoarom dok je Stjepan Čunčić Farmić uz pomoć Željka Križanića pripremao vruće kestene. Došla nam je i Goga Brozović, prva pratilja u natjecanju za najuzorniju hrvatsku seosku ženu u 2023. Lenta je došla u Mraclin, prije nego u Goricu. Zahvalila je na podršci koju su joj pružili brojni Mraclinci. 

Mnogo ljudi, mnogo novih ideja i novih prijateljstava. S tom porukom predsjednik Dučeca Matija Kos pozdravio je sve sudionike Paljenja rakije 2023. godina i zaključio Dučecovu sezonu na otvorenom. Premda, kako se klima mijenja…

Foto: Vlado Vinetić, Josip Kos, Zvona Šafar

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.