Foto: Vitomir Štuban

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti odavno se udomaćio u mraclinskom kalendaru, pa ga mještani obilježavaju, ma gdje bili. Dok su se članovi KUD-a Dučec, vraćali s gostovanja u Kaštelima, u mraclinskom su parku predstavnici ratnih veterana iz Kluba “Tomislav Hrkovec”, zajedno s čelništvom Mjesnog odbora Mraclin, položili vijenac i zapalili svijeće pred Tomislavovom bistom. 

Središnja mraclinska proslava održana je u prirednji obitelji Vincek, prema već uspostavljenoj obiteljskoj tradiciji, a pod čelništvom Gorana Vinceka. Ovaj put za proslavu iskorištena je “rezervna lokacija” kod obitelji Štuban. Uz članove obitelji Vincek i njihovih prijatelja, koji su svoj obol za domovinu dali na svim hrvatskim ratištima, svojom su prisutnošću ovo obilježavanje počastili roditelji pokojnog Ivana Galekovića, sestra, djevojka i njihovi najbliži prijatelji. Naresci susjeda Rusa povećavali su žeđ a vrhunski pripremljen odojak i roštilj majstora Jože Vinceka i Dražena Dandića bili su poguranac za tridesetak prijatelja i veselo druženje koje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

U Zatonu Malom kod Dubrovnika Dan Oluje svake se godine slavi u đardinu starog ljetnikovca obitelji Katić. U hladu palmi i maslina svake se godine Ratko Cvetnić s prijateljima prisjeti dana provednih na Južnom bojištu, a usput animira i pokojeg novog posjetitelja Mraclina.