Foto: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Ratko Cvetnić i Tomislav Galeković-Brko nazočili su petoj obljetnici smrti dugogodišnjeg ravnatelja šibenske knjižnice, publicista i kultunog djelatnika Milivoja Zenića. Ova je kulturna ustanova izdala knjigu „Šibenik, srcem i umom“ u kojoj su, kako, ističe Zenićev suradnik i sadašnji ravnatelj Vilijam Lakić, sabrani njegovi tekstova objavljeni u novinama, časopisima, brošurama, katalozima ili su bili izrečeni u različitim prigodama na predstavljanjima knjiga, komemoracijama i slično, a tiču se Šibenika i njegove okolice.

Foto: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Knjiga je iz tiska izišla krajem prošle godine kada se i navršilo pet godina od iznenadne Zenićeve smrti (1953. – 2011.), no njezina promocija održana je ovog petka kada knjižnica obilježava 95 godine od svog utemeljenja. Na promociji su bili brojni Šibenčani, knjižničari, Zenićeve kolegice i kolege, prijatelji i poznanici.

Dr. sc. Marinko Šišak koji je uz Lakića priredio knjigu za tisak, ujedno i jedan od predstavljača, sa Zenićem je surađivao na raznim znanstvenim skupovima koje je knjižnica organizirala, ali prije svega prijateljevao.

-Knjiga je nastala kao memento našem prijatelju i istaknutom kulturnom djelatniku Milivoju Zeniću. U njegovu računalu ostalo je niz tekstova koji su, po mom mišljenju, znatne vrijednosti za šibensku povijesti i kulturu. To su razni tekstovi od izgovorenih do napisanih, dio je i publiciran, ali stavljeni u jednu cjelinu čine zanimljivu i vrijednu knjigu koja pokriva cijeli dijapazon Milivojeva djelovanja – istaknuo je Šišak.

U knjizi je tako uvrštena i pjesma Dubravička molitva koju je Zenić posvetio šibenskom mladiću Anti Golešu koji je poginuo u prvim danima Domovinskog rata, zatim intervju koji je dao svega nekoliko dana prije smrti za časopis Šibenik tim te dva teksta napisana u povodu njegove smrti: oproštajni napis povjesničara umjetnosti Joška Belamarića, objavljen u Vjesniku, kao i tekst književnika Ratka Cvetnića s kojim se Zenić družio.

Foto: sibenski.slobodnadalmacija.hr

-Sa Milivojem me vezivalo prijateljstvo koje se začelo u časopisu Hrvatska revija. Bilo je to 2006. godine i kasnije smo nastavili jedno veliko i lijepo druženje u kojem sam imao zadovoljstvo upoznati ne samo grad Šibenika, nego i njegova najboljeg prijatelja. U tom smislu sjećam se i gubitka koji je prije nešto više od pet godina zadesio i mene osobno i ovaj grad – rekao je Cvetnić.

Najnovija Zenićeva knjiga na tragu je dosadašnjih, kazao je Joško Belamarić ističući kako su njegove knjige „kovčežić općeg znanja o Šibeniku“ i nitko tko ih nije pročitao ne bi se smio hvaliti da je Šibenčanin. Pogotovo se to, smatra Belamarić, odnosi na knjigu „Stari Šibenik: kalama, skalama, butama“ u kojoj Zenić grad čita i rekonstruira gotovo sinestetski!

-Posjedovao ono što bi se moglo nazvati provincijalnom erudicijom. Možda bi netko mogao pomisliti da se sprdam, ali nema velike povijesti, bez lokalne, i kada nestaju ti ljudi nestaje i velike povijesti. Milivoj je znao apsolutno svaku točku Šibenika. Hoće li netko u budućnosti moći doseći to znanje, ali i tu strast, jer u ovoj knjizi postoji i jedan tekst o njegovoj Gorici. Tu trebate vidjeti Milivoja koji, a svi ga poznajete kao socijalno biće, tu ne izostavlja čovjeka koji hoda, sjedi, pije, smije se – istaknuo je Belamarić.

Zenić je autor triju knjiga u kojima se bavi šibenskom baštinom: „U pohvalu od grada Šibenika: pisana riječ od najstarijih vremena do danas“ (2002.), Šibenska katedrala (2003.) i Stari Šibenik: kalama, skalama i butama (2010.).

Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.