Danas su u Pučkom otvorenom učiliÅ”tu svečano otvoreni gorički Dani europske baÅ”tine (29. IX. – 3. X.), a taj događaj nije, dakako, mogao proći bez mraclinskog sudjelovanja – i u publici, a i “na pozornici”. Tema ovogodiÅ”njih Dana jest turopoljski govor. Prigodnoj priredbi danas su nazočile mnoge osobe iz kulturnoga i javnog života Gorice i Zagreba, a među gostima moramo spomenuti istaknutu jezikoslovku Nives Opačić. O tome Å”to Turopoljci rade na očuvanju svoga govora izlagao je predsjednik goričke Matice Stjepan Rendulić, posebno naglasivÅ”i rad na turopoljskom rječniku.

Osobitu zanimljivost predstavljat će projekcija natječajnih radova na temu “Kak se spominamo v Turopolu” na koji je pristiglo tridesetak kratkih video-spotova (do 3 minute trajanja), među kojima je i uradak Å”to ga je ovoga mjeseca, pod nazivom “Mraclinski govor”, snimio KUD Dučec. Projekcije su zakazane u petak. S nestrpljenjem očekujemo ocjenu struke, a poslije projekcija Dučecov ćemo spot premijerno prikazati i na naÅ”em portalu.Ā 

Mraclinsko izaslanstvo na danaÅ”njem otvorenju na kipec je vudrila Vesna Tafra, a opÅ”irnije o Danima i otvorenju na stranicama KronikaVG Ā  i VGdanas.