U nedjelju 25. lipnja KUD „Dučec“ je u Mraclinu ugostio svoje prijatelje KUD „Ilinden“ iz Bitole, Republika Makedonija, koji su na proputovanju prema Španjolskoj uzeli kratki odmor i posjetili naše mjesto.

Nedugo – točnije, 17. lipnja – navršilo se punih osamnaest godina od kako ova dva društva prijateljuju. Gotovo svake godine društva su se međusobno posjećivala, bilo u Mraclinu, bilo u Bitoli, pa iako su se u ovih 18 godina mijenjale generacije plesača i svirača, kako na našoj, tako i na njihovoj strani, našim se susretima jednako vesele svi članovi, i oni stari i oni mlađi kojima je to prvi susret.


Slave Naumovski Čapče i TS Alibi prilikom posjete Ilindena u studenom 2008. godine

Bilo je veliko veselje i ovom prigodom ugostiti članove KUD-a „Ilinden“, koji su stigli u Mraclin u popodnevnim satima, te su nakon ručka i kraćeg odmora, u prepunom Društvenom domu počastili svoje domaćine i posjetioce cjelovečernjim koncertom. Nakon dužeg vremena Mraclinom je odjekivala makedonska pjesma, a pravi praznik za oči bijaše virtuozni ples naših gostiju, kojeg je publika nagradila gromoglasnim pljeskom.

Predsjednik društva Vjekoslav Kovačić u kratkom je govoru istaknuo ponos zbog dugovječnosti prijateljskih odnosa između dvaju društava, a predstavnik KUD-a „Ilinden“ Nikola Angelovski, zahvalio se na gostoprimstvu, te su tom prigodom izmjenjeni pokloni.

Nakon koncerta uslijedila je večera i zajedničko druženje koje je, baš kao i uvijek kada nam dođu naši prijatelji iz Makedonije, potrajalo do kasnih noćnih sati. Moramo naglasiti da je među članovima Dučecovih prijatelja iz Makedonije bio i Slave Naumovski Čapče, virtuoz na klarinetu, koji je Mraclin posjetio i te davne 1999. godine. Lijepo ga je bilo vidjeti i sresti ponovno u Mraclinu.

U ponedjeljak u jutarnjim satima, KUD Ilinden nastavio je svoje putovanje prema Španjolskoj, a članovi Dučeca zaželjeli su im sretan put i lijep provod, u nadi nekog novog, skorog ponovnog susreta.

Fotografije: Vesna Tafra i Matija Kos

Facebook komentari