Foto: Boris Šimundić

Na Izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održanoj 19. svibnja 2022. godine, izabrano je 17 novih redovitih članova Akademije. S ponosom ističemo da je među njima – u Razredu za književnost – i Ratko Cvetnić, dosadašnji član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Iz pregleda kandidata za nove članove Akademije može se navesti sljedeće: Ratko Cvetnić, rođen je 1957. u Zagrebu. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji i apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je u Vjesniku od 1986. do 1998., a od 1998. Stručni je tajnik u Zagrebačkom sportskom savezu. Godine 2016. izabran je za člana suradnika HAZU. Na književnoj sceni pojavio se 1997. godine autobiografsko-memoarskom knjigom Kratki izlet – zapisi iz domovinskog rata. Ne pristajući uz bilo koji politički autoritet ili ideologiju, zapisuje vlastite kušnje, sumnje i etičke dvojbe te na taj način opisuje vlastito i kolektivno iskustvo, individualnu i generacijsku sudbinu. Nakon dulje pauze godine 2009. objavljuje roman Polusan, u kojem tematizira život i društvenu klimu u Zagrebu krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća. I za taj roman dobio je uglednu Nagradu Ksaver Šandor Gjalski. Tematsku opsesiju novijom hrvatskom poviješću, osobito njezinom socijalističkom dionicom, opisuje u romanu Povijest instituta koji je objavljen 2013. godine. Roman Blato u dvorištu donio je tematski zaokret s fokusom na obiteljskoj povijesti nakon drugog svjetskog rata u kojem ideologija i bolesno društvo zarobljava pojedinca i određuje njegovu egzistenciju. Za roman Blato u dvorištu primio je Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2018. godine.

Poželimo da akademik Ratko Cvetnić svojim marom, rijetkim darom i sposobnostima nadalje radi na unaprjeđenju hrvatske književnosti, jer svako njegovo do sada objavljeno djelo od književnih autoriteta je prepoznato, priznato i nagrađeno. Uostalom takvim djelima zaslužio je svoje mjesto kao redoviti član u Razredu za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.