Nakon osam godina, u subotu 1. srpnja ponovno je uprizorena “Turopoljska svadba” u organizaciji Ogranka seljačke sloga Buševec. Uz Ogranak u programu su sudjelovali i članovi KUD-a Dučec te KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Na dvije pozornice svadbu je dočaralo 150 folkloraša i glumaca u starinskom ugođaju etno-zadruge Buševec, uz konje i kočije, uz pregršt prekrasnih običaja, bogatih nošnji, puno dobre pjesme, zabave i veselja, turopolske gibanice i gulaša, baš onako kako je to bilo u Turopolju nekada. Pred brojnim posjetiteljima redali su se stari svadbeni običaji: od početka svadbe kod mladenca, pa do odlaska po škrinje, odlaska po mladenku, svadbenog obreda te odlaska u crkvu, darivanja mladenaca te dolaska mladenke u novu kuću. 

„Turopoljska svadba“ skraćeni je scenski prikaz svadbenih običaja iz Turopolja, onako kako ih je 1966. godine zabilježio Josip Kovačević u pripovijetci “Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića”. Svadba je prvi put izvedena 1967. u Buševcu i Mraclinu, a do sada je uvježbana i izvedena deset puta, a 1969. godine snimila ju je Televizija Zagreb. Ovogodišnja Turopoljska svadba izvedena je obradi iz 2005. godine koju je napravio Ivan Rožić. Redatelji “Svadbe” su Mojmir Golemac i Ivan Rožić, dvojac koji je ovu verziju svadbe već režirao 2005., 2010. i 2015. godine. Nakon „službenog“ dijela svadbe, sve goste do kasno u noć zabavljali su tamburaški sastavi Lajbeki i Samo tamburaši. 

Foto: Stjepan Kos, VGdanas, Kronike Velike Gorice, City portal, Tragom hrvatske baštine

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.