U nedjelju 3. ožujka u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održana je 24. smotra turopoljskog dječjeg folklora. Na Smotri je nastupilo preko 700 djece iz 14 folklornih društava sa 25 folklornih točaka. Šarenilo narodnih nošnji, dječja pjesma, ples i smijeh preplavili su goričko Pučko otvoreno učilište.

Članovi Dučeca dostojno su predstavili svoje Društvo i Mraclin. Najmlađi Dučecovi folkloraši, djeca od 3 do 7 godina, izveli su koreografiju Međimurja – “Mali bratec Ivo i mala Marica”. Čak 24 najmlađih folkloraša ponosno je prikazalo igrice, pjesmice i plesove koje su mjesecima uvježbavali, a nekima od njih bio je to i prvi javni nastup.

Srednja folklorna Dučecova skupina predstavila se koreografijom Bilogore – prikaz ivanjskih običaja pod nazivom „Skupljajte se, djevojčice“. Ova skupina trenutno broji 18 djevojčica i 5 dječaka u dobi od 8 do 13 godina, a nastup su odradili vrhunski – sjajna kostimografija i uvježbana točka. Sve izvedbe pratio je g. Goran Knežević koji će u toku tjedna poslati osvrt te odabrati najbolje koreografije koje će predstavljati Grad Veliku Goricu na Županijskoj smotri folklora. 

– Ponosan sam na naše najmlađe folkloraše, stvarno su bili odlični i dali su na sceni sve od sebe, to se vidjelo. Na probi su bili od 14 sati, a srednja grupa nastupala je tek oko 18,30 sati. No sve su izdržali. Nakon nastupa imali smo malo druženje djece, voditelja i roditelja na Dučecu. Počastili smo se pizzama, grickalicama i sokovima.  Uz folkloraše plesače, moram pohvaliti i tamburaški pomladak, koji je bio na visini zadataka i pratio obje skupine. Lana i dečki su bili vrhunski! Posebno se zahvaljujem roditeljima te voditeljima – Doriani, Teji i Matiji na velikom trudi i brizi za naše najmlađe. Hvala im za sve što rade za naše Društvo. Posebno se zahvaljujem i garderobijerkama – Marici i Ani Cvetnić, te Filipu i Teji koji su pomogli oko nabave nošnja te curama koje su pomogle u oblačenju – Niki, Sari i Lauri. Na pozornici je jučer bilo preko 60 mraclinskih folkloraša, mislim da se ne moramo bojati za budućnost našeg Društva i folklora. A za sve koji nam se žele pridružiti u druženju, pjesmi i plesu, naša su vrata otvorena kao i uvijek – rekao je Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec.

Foto: Josip Kos, Fabijan Kos, cityportal, Katarina Čubra, KUD Dučec