Foto: kronikevg.com

Povijesno turopoljsko plemstvo tradicionalno se o Lucijinom sastalo u zbor i izabralo novoga župana i časnike. Prije samoga spravišča Opčinsko čelništvo i suci plemenitih sučija s Turopoljskim banderijem poklonili su se na goričkom groblju žrtvama Domovinskoga rata i po običaju su nazočili misi u goričkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Akademiji povodom Dana grada. Za novoga župana izabran je jednoglasnom odlukom plemenitih sučija, čije su glasovnice dostavljene Izbornoj komisiji Plemenite opčine turopoljske, Juraj pl. Odrčić, a suci su, položivši zakletvu, također jednoglasno izabrali nove podžupane i članove Nadzornoga odbora.

Novi podžupan za Dolno Turopolje je Marijan pl. Kovačić, za Sredno Saša pl. Stepanić, za Veliku Goricu Vladimir pl. Trupčević. Novi je podžupan Vrhovja Stjepan pl. Kosić. Župan je kapetanom Banderija imenovao Nenada pl. Kovačića, a kulturnikom Stjepana pl. Čunčića. Povelju turopoljskoga bratstva dvadeset i peti je put pročitao Drago pl. Katulić. Betlehemsko su svjetlo u dvorac Lukavec unijeli turopoljski skauti. Po županovoj zakletvi odjeknuo je turopoljski štuk.

U radu ovogodišnjega spravišča sudjelovali su suci devetnaest sučija. Župan Odrčić predstavljajući izborni program pohodio je njih trinaest. Kao glavne zadaće mandata koji je pred njim istaknuo je razvijanje rada Turopoljskoga banderija, osnaživanje turopoljskoga identiteta kod djece i mladih, brigu za budućnost turopoljske svinje, osnivanje Odbora za povratak imovine oduzete 1947. te održavanje postojećih manifestacija i revitalizaciju članstva. Svečanosti su nazočili saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, dogradonačelnici Velike Gorice Ervin Kolarec i Stjepan pl. Kos, predstavnici političkih stranaka, predstavnici urbarskih zajednica, LAG-a Zrinska Gora-Turopolje, Zelenoga prstena Zagrebačke županije, Društva hrvatskoga zmaja i mnogi drugi.

CIJELI TEKST i FOTOGALERIJU POGLEDAJTE NA WWW.KRONIKEVG.COM

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.