KUD Dučec u Sarajevu

Druženje nakon koncertaNa poziv Katoličkog centra sv. Josip i KUD-a Baščaršija, KUD Dučec gostovao je u Sarajevu od 24. do 26. travnja. Inače, članovi Dučeca gostovali su krajem listopada prošle godine u Sarajevu, a ovo je bio nastavak lijepe suradnje i novog prijateljstva. Kratko, ali vrlo zanimljivo putovanje započelo u petak ujutro u 8 sati kada su članovi Dučec krenuli put Sarajeva. S dolaskom oko 15h u Sarajevo su ponovno donijeli dio turopoljske hrvatske baštine! Nakon smještanja u Katolički školski centar krenuli su u lagano razgledavanje grada te na okrepu u najbolje ćevabdžinice na Baščaršiji i degustaciju bosanske kafe. Uslijedilo je istraživanje noćnog života Sarajeva.

KUD BAŠČARŠIJASutradan su svježi i odmorni članovi KUD-a Dučec krenuli u razgledavanje grada uz vodstvo gospodina Lea, profesora povijesti KŠC-a.  Obzirom da su se članovi Dučeca prošle godine upoznali sa glavnim znamenitostima Sarajeva, ovaj put upoznali su se i sa užom okolicom Sarajeva. Obišli su Svrzinu kuću izgrađenu u tradicionalnom bosanskom stilu, koja danas služi kao muzej bosanske arhitekture te Despić kuću, muzej-kuću koja prikazuje kulturu stanovanja bogate, trgovačke, pravoslavne obitelji Despić. Nakon toga, krenuli su u panoramsko razgledavanje grada gdje su imali prilike vidjeti Sarajevo na dlanu. Popodne su proveli na izletištu Vrelo Bosne – izvoru rijeke Bosne i jednom  od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine. Vrelo Bosne se nalazi na periferiji Sarajeva i jedno je od najpoznatijih scena prirodne ljepote u regiji.

KUD BAŠČARŠIJA1

Nakon kraćeg odmora u popodnevnim satima članovi Dučeca su održali cjelovečernji koncert u prostorijama KŠC-a zajedno sa Kulturno umjetničkih društvom Baščaršija iz Sarajeva.

Kulturno-Umjetničko Društvo Baščaršija djeluje već više od 60 godina. Svoje djelovanje i aktivnosti od 1964. godine obavlja u prostorijama Doma Kulture u Jelića Ulici broj 1, koja se nalazi blizu Baščaršije, jezgri materijalne kulture Sarajeva. Stoga je 1994. godine, kao jedino društvo u Općini Stari Grad, uzelo karakteristično ime KUD “BAŠČARŠIJA”. Široka je lepeza djelovanja ovog društva tokom njegovog šesdesetogodišnjeg trajanja i uvijek uokvirena visokim umjetničkim dometima. Spadalo je i spada među najrazvijenija društva u Bosni i Hercegovini, pa prema tome i u Sarajevu.  Naši prijatelji iz Sarajeva predstavili su svojim bosanskohercegovačkim programom, dok smo se mi njima koreografijama, instrumentalnim i vokalnim izvedbama s područja Prigorja,  Ražanca, Vrlike, Sinja, Međimurja, Bunjevca, Slavonije i rodnog Turopolja.  Nakon odlično izvedenog koncerta uslijedilo je druženje sa prijateljima KUD-om Baščaršija do kasnih sati.

KUD BAŠČARŠIJA2

U nedjelju ujutro  Dučec je krenuo prema rodnom kraju, uz stajanje i razgled  grada Banja Luke. Tamo nas je dočekao naturalizirani  Turopoljec, kako on sam za sebe kaže, velečasni Vladislav Žarko Ošap. Pokazao nam je banjalučku katedralu  Svetog Bonaventure te svoju župu Pohoda Blažene Djevice Marije . Inače, velečasni Vladislav vrlo često boravi u Turopolji i Mraclinu, stoga ovaj susret i posjet nije bio slučajan.  Nakon kratkog obilaska Banja Luke, posjetili smo i samostan reda trapista „Marija Zvijezda“ te se još jednom za kraj okrijepili  banjalučkim čevapima.  Sretno su stigli u Mraclin oko 23 sati.

Panorama

Mraclinci se vesele ponovnom susretu sa  novim prijateljima KUD-om Baščaršija, ali ovoga puta u Mraclinu.

Izvor: http://glasnik-turopolja.com

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.