Članovi KUD-a Dučec proteklog su vikenda, od 2. do 5. studenog, bili na putovanju u Češku, točnije u glavnom gradu Pragu, povodom sudjelovanja na 34. međunarodnom folklornom festivalu. Putovanje je počelo u četvrtak u 4 sata ujutro kada je veselo društvo krenulo autobusom prema Pragu. Uz nekoliko usputnih stajanja i pjesmu u autobusu na odredište smo stigli u popodnevnim satima. Uslijedio je kratki odmor od dalekog puta, a potom razgledavanje Praga uz simpatičnu Anastaziju koja nam je pokazala čari ovog predivnog grada. Inače, ovo je četvrti posjet Dučeca Pragu u zadnjih 12 godina i uvijek mu se vraćamo s veseljem. Nakon razgleda grada uputili smo se u hotel kako bi se odmorili od napornog dana. 

Jutarnji dio petka također smo proveli u gradu, te okusili njegovu gastronomsku ponudu. Popodnevni dio dana protekao je u peglanju i spremanju nošnji te glancanju i štimanju žica za glavni događaj ovog putovanja. Folklorni dio programa pjesmama i plesovima Turopolja prezentirali smo raznolikoj publici sastavljenoj od Rumunja, Bugara, Srba, Šri Lančana i drugih. Nastup su počeli naši najmlađi tamburaši s intermezzom Posavine, a potom je nastupila naša srednja folklorna skupina uz pratnju mlađeg tamburaškog orkestra izvodeći „Lepo naše Turopolje“ i „Lepa Mara kolo vodi“. Valja napomenuti kako je ovo bilo njihovo prvo inozemno putovanje – što se ne bi dalo zaključiti po njihovom gardu na pozornici. Cjelokupna točka završena je seniorskom plesnom i tamburaškom sekcijom i izvedbom “Turopoljske polke”, te “Turopoljskim” i “Buševečkim drmešom”. Nastup je nagrađen velikim pljeskom publike. 

U nastavku večere uslijedilo je klasično druženje u režiji Dučeca, tamburaši su izvadili svoje oružje iz futrola i zabava je mogla početi. Gosti iz Rumunjske nisu mogli odoljeti pozitivnim vibracijama koje su se širile po cijelom predvorju hotela te su se pridružili našim članovima u pjesmi i plesu, iako im repertoar i nije baš poznat. Kako su naši dečki vrsni glazbenici našla se tu i pokoja rumunjska pjesma u improviziranom stilu na opće oduševljene naših rumunjskih prijatelja. 

Subota nam je donijela posjet predivnom gradu Dresdenu, glavnom gradu njemačke pokrajine Saske. Grad koji nosi tešku sudbinu iz Drugog svjetskog kada je neviđenim bombardiranjem izbrisan sa lica Zemlje, a život je izgubilo više od 25 000 ljudi. Poslije razgledavanja uslijedilo je slobodno vrijeme koje su članovi iskoristili za okrijepu i šoping. Subotnja večer protekla je u pakiranju kofera i pripremi za povratak našem Mraclinu, a nekolicina članova se uputila u “noćno razgledavanje“ Praga. 

U nedjelju u 10 sati krenuli smo prema Hrvatskoj, a u Mraclin sretno stigli oko pola 9 navečer. Na kraju puta predsjednik Društva g. Matija Kos zahvalio je svim članovima, a posebice najmlađima, na uzornom vladanju tijekom cijelog putovanja i odlično odrađenom koncertu. Dučec je tako zaključio još jedno inozemno putovanje te na lijep način predstavio Lijepu našu, Turopolje i Mraclin, uz zaključak da budućnost Društva uz ovakav podmladak nije upitna. 

Foto: članovi KUD-a Dučec